Unde seismice detectate pentru prima dată pe Marte

Ecaterina Dumitrescu |
Data publicării:
Unsplash - Nicolas Lobos
Unsplash - Nicolas Lobos

O echipă internațională de oameni de știință a observat, pentru prima dată, o serie de unde seismice care au traversat nucleul lui Marte. Descoperirea a relevat că nucleul planetei roșii este mai mic și mai dens decât se estimase anterior și că este compus dintr-un aliaj de fier complet lichid, cu procente mari de sulf și oxigen.

Măsurătorile făcute de sonda Insight aparținând NASA, vor oferi perspective noi pentru o mai bună înțelegere a modului în care a apărut planeta și a modului în care diferă geologic de a noastră. Rezultatele cercetării au fost publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences, anunță bbc.com.

În 1906 a fost descoperit pentru prima dată nucleul Pământului, observând modul în care undele seismice cauzate de cutremure au fost afectate la trecerea prin el. După o sută de ani se aplică aceleași observații și pe undele seismice pe Marte.

Echipa de cercetare a reușit să urmărească progresul a două evenimente seismice: unul cauzat de un cutremur, al doilea de un impact de asteroizi, ambele având loc în emisfera opusă celei din Insight. Măsurând timpul necesar pentru a trece prin miez și comparându-l cu undele de manta și combinând aceste informații cu alte măsurători seismice și geofizice, cercetătorii au reușit să estimeze densitatea și compresibilitatea materialului traversat de unde. Acest lucru arată că nucleul este probabil în întregime lichid, spre deosebire de nucleul Pământului, care are o parte exterioară lichidă și un nucleu interior solid. Miezul planetei Marte conține o proporție mare de elemente luminoase amestecate în el, o cincime din greutatea sa fiind alcătuită din elemente predomină sulful, cu cantități mai mici de oxigen, carbon și hidrogen. 

Studierea interiorului planetei Marte, obiectiv principal al misiunii Insight, va ajuta oamenii de știință să înțeleagă mai bine cum s-au format toate planetele stâncoase, inclusiv a noastră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel