Un ucrainean din Canada ar putea deveni secretar general al NATO, după plecarea lui Jens Stoltenberg

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Premierul suedez Kristersson: Ușa către NATO nu este închisă, în ciuda disputei cu Turcia
Premierul suedez Kristersson: Ușa către NATO nu este închisă, în ciuda disputei cu Turcia

Potrivit CBC, viceprim-ministrul Canadei, de origine ucraineană, Chrystia Freeland, şi ministru de finanţe, ar putea deveni noul secretar general al NATO. 

Candidatura viceprim-ministrului canadian şi ministrului de finanţe, Chrystia Freeland, de etnie ucraineană, este examinată în calitate de secretar general al NATO, relatează postul de televiziune CBC TV.

Potrivit unui înalt oficial al NATO, citat de postul de televiziune CBC TV, există indicii că următorul secretar general al Alianţei va fi una dintre cele câteva 'doamne care au o înaltă calificare' şi, care vor fi luate în considerare pentru acest post.

Un ucrainean din Canada ar putea deveni secretar general al NATO

 

În acelaşi timp, patru surse de la Bruxelles, Washington şi Ottawa susţin că Freeland a fost menţionată în cercurile din domeniul apărării şi securităţii internaţionale ca un posibil succesor al actualului secretar general al NATO, Jens Stoltenberg.

Se mai subliniază faptul că practic cunoaşterea limbii ruse şi a specificului şi particularităţilor ''operei de la Kremlin'' pot constitui un mare avantaj pentru ea.

Totodată, Freeland, răspunzând la întrebarea pe această temă adresată de un jurnalist despre posibila sa numire în funcţia de secretar general al NATO, a declarat că are deja două locuri de muncă.

CBC TV subliniază, de asemenea, că premierul canadian, Justin Trudeau, va trebui să fie destul de activ în cercurile diplomatice şi să cheltuiască un capitalul politic important pentru a-i asigura poziţia de secretar general al NATO doamnei Freeland.

După cum a anunţat atnterior presa intrernaţională, Jens Stoltenberg va conduce Banca Centrală a Norvegiei, după expirarea mandatului său de secretar general al NATO, pe data de 30 septembrie. S-a mai precizat că el trebuie să ocupe noua sa funcţie până la data de 31 decembrie, titrează Rador. 

 

Boris Johnson ar putea fi viitorul șef al NATO

 

Pe de altă are, parlamentarii ucraineni și unii conservatori din Marea Britanie susțin ideea ca Boris Johnson să fie un posibil candidat la șefia NATO în 2023. Cu toate astea, scepticii sugerează că francezii se vor opune unei astfel de numiri.

Boris Johnson este susținut de unii conservatori pentru a fi următorul secretar general al NATO, informează Observator. Actualul premier britanic este prezentat ca un posibil candidat pentru a ocupa locul lui Jens Stoltenberg, care va pleca în septembrie anul viitor. În trecut, Ben Wallace, Ministrul Apărării, Theresa May și David Cameron, ambii foști premieri, au fost vehiculați pentru această funcție.

Boris Johnson, constrâns să părăsească puterea după o succesiune de scandaluri, va demisiona din funcția de premier pe 6 septembrie. Favorită să-i ia locul, potrivit sondajelor de opinie, este actuala şefă a diplomaţiei de la Londra, Liz Truss. Aceasta se luptă cu fostul ministru britanic de finanţe Rishi Sunak.

Potrivit The Telegraph, este vehiculat de mai multă vreme un înlocuitor britanic pentru șefia NATO deoarece SUA nu ar fi favoravilă unor lideri din Uniunea Europeană, având în vedere sugestiile repetate de planuri pentru o nouă armată a UE. În plus, țările baltice au încredere în Marea Britanie iar lui Boris Johnson i se atribuie succesul construirii coaliției internaționale împotriva lui Vladimir Putin.

Un înalt oficial din Ministerul Apărării și-a exprimat însă îndoiala că Boris Johnson va ajunge șeful NATO, pentru că Franța s-ar opune la vot. ”Realitatea este că secretarii generali ai NATO sunt numiți prin decizie unanimă. Orice țară se poate opune. Credeți că președintele Macron l-ar numi pe Boris Johnson pentru a fi secretarul general al NATO? Este o provocare pentru un britanic punct. Ai nevoie de SUA să te sprijine și de francezii să spună ”da”.” a declarat o sursă pentru The Telegraph.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel