Un român care a petrecut zece ani în Marea Britanie a anunțat, într-o postare pe grupul de Facebook „Grupul întorșilor acasă”, că se întoarce definitiv în România, nemulțumit de direcția în care a evoluat societatea britanică. Mesajul său, în care critică sistemul medical și serviciile publice din Marea Britanie a devenit rapid viral, generând zeci de reacții din partea altor români din diaspora care au făcut deja pasul revenirii sau îl au în plan.
„UK în 2025. Țara unde totul ‘merge’, dar nimic nu funcționează cu adevărat”, își începe românul mesajul. Acesta enumeră, apoi, o serie de neajunsuri cu care s-a confruntat în ultimii ani: trenuri anulate fără explicații, un sistem medical public (NHS) în care ai nevoie „de răbdare cât o viață” ca să fii consultat, asistență pentru clienți „o glumă proastă spusă pe robot” și lipsa semnalului la telefon chiar în zone centrale.
„Oamenii sunt obosiți. Dar zic ‘I’m fine, thanks’ cu zâmbetul pe buze, ca să nu deranjeze”, notează el. „Te simți ciudat că îți pasă. Când întrebi ce se întâmplă, ți se răspunde simplu: ‘That’s just how it is.’”
Postarea capătă o notă personală în momentul în care autorul mărturisește că a decis să părăsească definitiv Regatul Unit, pe care îl vede tot mai confuz și lipsit de identitate. „UK pare că își pierde direcția, vocea, identitatea. Nu mai știi cine sunt ‘ei’ și pentru cine mai funcționează tot sistemul. (…) Nu mai vreau să trăiesc într-o realitate second-hand, prezentată ca ‘standard european’. Prefer să merg acolo unde știu regulile jocului. România. Cu bune și rele. Dar acasă. Și cu inima întreagă. Mâine mă întorc acasă după 10 ani.”
Dezamăgiți sau nu de străinătate? Românii au păreri împărțite
Mesajul a fost întâmpinat cu reacții diverse, dar în marea lor majoritate empatice. „Felicitări pentru curaj și decizia luată! În maxim o lună ne retragem și noi în România după 15 ani de UK”, a comentat un alt român. Alții i-au urat succes și au povestit despre propriile întoarceri: „Noi ne-am întors la începutul lunii aprilie după aproape 9 ani și nu regretăm nimic (…) Este o altă generație, altă mentalitate.”
Au existat și voci mai sceptice. Un utilizator i-a reamintit că „niciun sistem nu este perfect” și i-a relatat experiența personală recentă din România, unde a petrecut 11 ore într-un tren pentru o rută care ar fi trebuit să dureze 4. „Stai pe la ghișee oriunde mergi, completând formulare, iar cei de acolo abia sunt dispuși să-ți ofere informații”, a adăugat acesta, sugerând că întoarcerea e, mai degrabă, un gest emoțional decât unul rațional.
Pe de altă parte, alți membri ai grupului i-au confirmat că întoarcerea acasă poate fi un nou început pozitiv. Un român care a revenit după 10 ani petrecuți în UK a scris că nu mai vede motive să plece din nou: „Eu lucrez în construcții și acum în România se câștigă ca și în afară.”
În comentarii s-au regăsit și motive culturale pentru revenire: „Pe lângă tot ce ai spus tu, aș mai adăuga și genul de educație ‘woke’ care am considerat că nu se potrivește cu stilul nostru și cu modul în care am dori să ne creștem copiii.”
Tot mai mulți români din diaspora par să își regândească planurile de viitor. Fie din rațiuni emoționale, fie din motive economice sau culturale, fenomenul revenirii în țară se conturează tot mai vizibil în comunitățile online. Pentru unii, România rămâne locul în care „știu regulile jocului”. Pentru alții, este pur și simplu „acasă”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News