Un român, primul preot paroh străin din Dieceza de Cremona, primește cetățenia italiană: Povestea de viață a părintelui Anton Jicmon

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Povestea părintelui Anton este foarte specială, deoarece este primul preot paroh din Dieceza de Cremona care nu s-a născut pe pământ italian. A intrat în Vicomoscano pe 11 septembrie anul trecut.

Părintele Anton Jicmon, de origine română și primul preot "străin" din istoria parohiei Vicomoscano, va fi oficial cetățean italian începând de astăzi.

De fapt, primarul din Casalmaggiore, al cărui cătun este Vicomoscano, Filippo Bongiovanni, probabil într-unul dintre ultimele sale acte de prim cetățean după alegerea sa ca și consilier regional, a purtat vineri dimineață eșarfa tricoloră la scurta ceremonie care a oficializat acest pas.

Don Anton, care este și preot paroh al cătunelor Casalbellotto, Quattrocase și Fossacaprara, a depus un jurământ în primărie, așa cum trebuie să facă toți cetățenii, după un proces procedural, dacă doresc să obțină cetățenia italiană.

Un român, primul preot paroh străin din Dieceza de Cremona, primește cetățenia italiană

 

Povestea lui Don Anton este foarte specială, deoarece este primul preot paroh din Dieceza de Cremona care nu s-a născut pe pământ italian. Instalarea părintelui Anton Jicmon ca nou paroh al unității pastorale formată din parohiile Vicomoscano, Casalbellotto, Fossacaprara și Quattrocase a avut loc duminică, 11 septembrie 2022, la ora 10.00, la biserica Sfântul Apostol Petru din Vicomoscano.

Părintele Anton Jicmon, născut în 1965, este originar din Luizi-Calugara (județul Bacău), România, unde a fost hirotonit preot la 24 iunie 1991 în Dieceza de Iași. După ce a fost vicar paroh la Vale Mare (1991-1993) și Bacău (1993-1997) și paroh la Vaslui (1997-2002), a venit în Italia ca asistent spiritual al catolicilor români din Torino.

Povestea de viață a părintelui Anton Jicmon

 

Din 2005, slujește comunitatea catolică românească din dieceza de Cremona, unde a fost incardinat în 2022. Din 2007 a fost, de asemenea, capelan la azilul de bătrâni Figlie di San Camillo din Cremona. Din 2016 până în 2017 a fost responsabil de pastorația diecezană a migranților.

Anul trecut, episcopul Napolioni i-a încredințat sarcina de paroh al parohiilor Vicomoscano, Casalbellotto, Fossacaprara și Quattrocase: părintele Anton Jicmon preia ștafeta de la părintele Giuseppe Manzoni, care se mută la Dumenza pentru un an de experiență monahală.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel