Un român a aplicat pentru sinucidere asistată în Elveția. Alți doi români au urmat procedura, în 2017 și 2021 

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:
Român mort într-un incendiu la un spital din Italia. Focul ar fi pornit din cauză că și-a aprins o țigară
Român mort într-un incendiu la un spital din Italia. Focul ar fi pornit din cauză că și-a aprins o țigară

Un român de 51 de ani a început demersurile pentru a ajunge la o clinică din Elveția unde se poate sinucide asistat. Pâna acum alți doi români au apelat la sinuciderea asistată. 

Doi români au murit în Elveția, după ce au apelat la sinucidere asistată, procedură permisă prin lege în această țară. Un alt bolnav, tot din România, rămas paralizat în urma unui accident, a început de curând demersurile pentru a-și pune capăt zilelor în singura țară din lume care permite procedura pentru persoane care nu sunt rezidente.

Procedura, ilegală în România, este contestată de Biserica Ortodoxă Română și de medici. Codul Penal românesc incriminează înlesnirea sinuciderii, dar și uciderea la cererea victimei, chiar dacă suferă de o boală incurabilă.

În Europa, sinuciderea asistată este permisă prin lege în nouă țări. Ultimul stat în care procedura a fost legalizată este Austria, la 1 ianuarie 2022. În Italia, deși procedura a intrat în vigoare în 2019, primul deces înregistrat în urma sinuciderii asistate a fost în iunie anul acesta, în cazul unui șofer de camion care și-a rupt coloana într-un accident de circulație. Era tetraplegic. Singura țară din lume care permite procedura și pentru persoane care nu sunt rezidente este Elveția. Un ONG de lângă Zurich oferă încă din anul 1998 astfel de servicii.

„Avem zece persoane din România care au semnat pentru a fi membri, iar în cei 24 de ani de activitate am avut doi rezidenți români care au beneficiat de sinucidere asistată, unul în anul 2017 și o altă persoană anul trecut”, a spus Silvan Luley – membru al ONG-ului din Elveția care oferă servicii de sinucidere asistată, potrivit Euronews.

Procedura de sinucidere asistată se întinde pe câteva luni

 

ONG-ul transmite că în cazul sinuciderii asistate ultimul gest aparține bolnavului. Iar pacienții trebuie să dovedească unui medic problema medicală gravă de care suferă. Pregătirea unui pacient pentru procedura de sinucidere asistată se întinde pe câteva luni.

„Se întâmplă rar ca pacienții să se răzgândească în ultimul moment. De obicei, se întâmplă pe parcursul procedurii, vorbim despre câteva luni de pregătire, majoritatea spun ”mulțumesc” după ce au primit, provizoriu, undă verde de la medic, mai mult de 50% spun <<mulțumesc pentru această ”portiță de ieșire”, s-ar putea să sun înapoi, dacă am nevoie', dar destul de des nu mai auzim de ei, primim mesaje de la membrii familiei că tatăl, soțul au murit în timp ce urmau tratament paliativ”, a mai spus Silvan Luley.

Un fost economist în vârstă de 51 de ani din România a început demersurile pentru a ajunge la clinica din Elveția. El își dorește să fie ajutat să moară, după ce în urmă cu doi ani a avut un accident. De atunci, suferă de tetrapareză spastică, diagnostic care i-a afectat toate membrele. Bărbatul, care dorește să rămână anonim, a început să strângă documente în urmă cu două luni. Procedura de sinucidere asistată costă 10.000 de euro în Elveția, mai scrie sursa citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel