EXCLUSIV  Un preot din Franța restaurează o biserică veche de 250 de ani pentru românii din diaspora. „Oamenii conduc și câte 180 de km până aici”

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Captura Youtube
Foto: Captura Youtube

De câțiva ani, preotul Vasile Somle se dedică restaurării unei biserici vechi de peste 250 de ani, transformată într-un loc de rugăciune pentru românii stabiliți în regiunea Tours, Franța.

Acest proiect a devenit un punct de reper pentru comunitatea de peste 1000 de români din zonă, care se străduiește să păstreze tradițiile și legăturile culturale și religioase cu România.

Într-un interviu exclusiv pentru Știri Diaspora, părintele Vasile a explicat cum a început și cum evoluează acest proiect impresionant, ce presupune un efort financiar considerabil și, mai ales, multă muncă voluntară.

 

„Biserica era într-o stare de degradare continuă”

 

Istoria bisericii începe acum aproximativ 250 de ani, dar în anul 1995, Biserica Catolică a cedat-o autorităților locale din Tours, din cauza costurilor mari de întreținere. A fost folosită ocazional de Primăria din Tours, însă starea ei degradată a determinat administrația locală să o părăsească. În 2010, biserica a fost cumpărată de Mitropolia Ortodoxă, însă abia în 2019 preotul Vasile a preluat sarcina restaurării.

„Prima oară am venit în Franța în 2002, după ce s-au dat acele drepturi românilor să circule liberi în Europa, câte 3 luni acasă, 3 luni în Europa. Am început cu vacanțele școlare, iar prin 2007 m-am cam instalat în Franța, când mă obișnuisem deja puțin cu banii.

Biserica este cumpărata din 2010 când am găsit-o într-o stare de degradare continuă. Astfel angajamentul mitropoliei a fost să facă toate lucrările de restaurare a bisericii. În 2019 am ajuns la Tours să văd ce se poate face, iar în 2020 am reușit să facem o mică parte, am început să refacem unele acoperiri ale zonelor care erau destabilizate, stricate.”, a spus părintele.

Primele intervenții au inclus protejarea ferestrelor, pentru a împiedica păsările să pătrundă în interior, și consolidarea unor zone instabile ale structurii.

„Am pus în unele dintre ferestre un fel de plastic mai tare în loc de geam, ca să nu mai intre păsări, pentru că erau mai mulți porumbei care stăteau pe acolo, deoarece clădirea era părăsită. ”, explică acesta.

În ciuda acestor reparații de urgență, părintele a recunoscut că proiectul este unul de lungă durată, ce necesită un efort financiar și logistic considerabil.

 

Un sprijin neobosit din partea comunității

 

Comunitatea românească din Tours și împrejurimi a fost înființată în 2003, iar slujbele religioase au început să fie organizate constant după anul 2009. Părintele Vasile mărturisește că această comunitate joacă un rol esențial în susținerea proiectului de restaurare, atât prin donații, cât și prin muncă voluntară.

„Noi suntem în zona foarte veche a orașului, unde străzile sunt foarte înguste, nu putem intra cu camioane mari, sunt chiar interzise cele care depășesc o lungime de 8 metri și jumătate și în jur de 7-8 tone. Așadar Biserica a cumpărat cu ajutorul oamenilor o camionetă mai mică care are 1-3 tone jumate ca să reușim să scoatem tot ceea ce rezultă în urma reparațiilor.”, a explicat el.

Pentru restaurarea elementelor de piatră, meșterii au folosit aceleași motive ornamentale prezente pe pietrele originale ale bisericii. Fațada bisericii a fost integral refăcută, iar primii doi stâlpi de la intrare, ce susțin structura, au fost reconstruiți cu atenție la detalii, pentru a respecta stilul arhitectural original.

„Noi luăm toată piatra care este stricată și punem piatră nouă, cu motivele identice pe care le aveau pietrele originale. Se reface piatra exact, se sculptează, se taie, se fasonează, cu aceleași motive cu care au fost pietrele în trecut. Am rezidit fațada integral, cu primii doi stâlpi din fața bisericii, care sunt legați de fațadă și am făcut stâlpii stânga și dreapta. Mai aveam 13 ferestre de refăcut piatra integral și încă 8 stâlpi de refăcut în totalitate.”, detaliază părintele.

 

3. -imagine fara descriere- (whatsapp-image-2024-11-13-at-20-32-00_44080300.jpeg)

 

Un proiect valoros, dar costisitor

 

Munca realizată de comunitate și de preotul Vasile are o valoare considerabilă. Estimările arată că, incluzând munca voluntară, proiectul a depășit deja un milion și jumătate de euro. Cu toate acestea, lucrările sunt departe de a fi finalizate. Pentru a continua restaurarea, comunitatea mai are nevoie de aproximativ 200.000 - 220.000 de euro, o sumă dificil de acoperit fără sprijin financiar extern.

„Dacă am pune poate și munca oamenilor care s-au implicat gratis, cred că am depăși un milion jumate de euro. Mai este o parte a bisericii care încă așteaptă să fie renovată. Am desfăcut aproape toată partea de sus unde este Sfânta Cruce, care este sus pe biserică, am desfăcut fiecare bucățică de piatră din față, totul este înlocuit este nou. Dacă mai găsim finanțe, că mai avem nevoie între 200-220 de mii de euro să terminăm ce a mai rămas în piatră.

Părțile care au mai rămas nu sunt la fel de costisitoare ca fațada, acolo era multă sculptură, multe muluri. Mai avem partea de sus de la stâlpi care au unele muluri și sculptură și partea de sus a ferestrelor, unde piatra trebuie tăiată într-un anumit fel, este specială. Dar nu mai e munca de la fațada bisericii, unde era destul de periculos, putea să cadă toată oricând acolo. Anul trecut a fost partea costisitoare și problematică a lucrurilor.”, a spus părintele.

 

Un loc de rugăciune pentru generațiile viitoare

 

Unul dintre obiectivele principale ale proiectului este crearea unui loc de rugăciune durabil pentru generațiile viitoare de români din Tours. Prin renovarea acestui lăcaș de cult, preotul Vasile și comunitatea speră să ofere un loc unde tradițiile românești pot fi păstrate și transmise copiilor și nepoților.

„Nădăjduim cu ajutorul Domnului să putem să ducem mai departe și să ne ajute mai departe, pentru că tot el este cel care a făcut posibilă lucrarea prin mâinile celor care au priceput, au înțeles și au vrut să se implice, pentru ca nepoții și strănepoții noștri să poată avea un loc al nostru în zona Tours.”, a adăugat părintele.

În plus, acest spațiu nu este doar un loc de închinare, ci și un loc al comunității, care facilitează legăturile sociale și culturale dintre românii din zonă.

 

Românii parcurg zeci de kilometri pentru a ajunge la biserică

 

Din cauza lipsei altor parohii ortodoxe românești în apropiere, credincioșii trebuie să călătorească distanțe considerabile pentru a participa la slujbele organizate de părintele Vasile. Cea mai apropiată parohie românească se află la aproximativ 250 de kilometri distanță.

„Mai este o parohie la aproape 250 de km de noi, deci nu avem vecini prea aproape. Oamenii care vin la biserică fac uneori și 180 de km până aici, în total, dus întors, 360 de km.”, a subliniat el.

În ciuda eforturilor și a reușitelor de până acum, părintele Vasile recunoaște că resursele comunității sunt limitate, iar fără sprijin suplimentar, finalizarea lucrărilor ar putea fi întârziată. Comunitatea românească din Tours speră ca apelurile lor pentru sprijin financiar să fie auzite și că, astfel, visul de a finaliza restaurarea bisericii va deveni o realitate.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel