„Un peisaj al ABANDONULUI, murdăriei și NEPĂSĂRII“: Fost ambasador al României, șocat de cum arată intrarea în țară

Dr. Ciprian Mihali, fost ambasador al României în Senegal și în alte șapte state din Africa de Vest, a postat pe pagina sa de Facebook o descriere în care se arată dezamăgit de felul cum arată România, încă de la intrarea în țară.

„Planta națională: buruiana“ se intitulază comentariul dr. Ciprian Mihali, care din  2016 lucrează în domeniul cooperării internaționale la Bruxelles.

„Atunci când intri în țară cu mașina, trei lucruri legate între ele marchează schimbarea drastică de peisaj și izbesc privirea călătorului“, scrie emeritul profesor.

„Prima imagine care șochează este cea a buruienilor: în orașe, în sate, pe marginea tuturor șanțurilor și drumurilor, tronează sălbatic ierburile haotice și invazive, de cele mai multe ori uscate și acoperite de praf. Este o imagine dezolantă a nepăsării și abandonului, indiferentă dacă descrie o stradă dintr-un oraș mare sau drumul principal dintr-un sat. Zeci, sute de kilometri de pământ parcă al nimănui, buruieni la a doua, a treia, a cincea generație, bălării nesfârșite, plante diforme năpădind marginea șoselei ca într-o țară părăsită.

„un peisaj al abandonului, murdăriei și nepăsării, din care se înalță pe niște picioroange diforme nenumărate reclame“

 

A doua imagine este aceea a semnelor de circulație strâmbe, aplecate, răsturnate sau uitate pur și simplu după lucrări. Cel puțin jumătate din semnele de circulație, de la cele de intrarea în localități până la limitări de viteză sau marcaje de lucrări, sunt îndoite, ruginite, legate cu sârmă, alt semn al unei crunte nepăsări pentru siguranța rutieră și pentru estetică. Nu-i pasă nimănui de felul în care arată drumurile românești și cât de ușor se poate muri din cauza indiferenței.

În sfârșit, peste toate tronează, cu violență, cu obscenitate, până la saturație, mii și mii de panouri publicitare de toate mărimile, în toate pozițiile, în orice loc posibil (...)

Acesta e peisajul cu care te întâmpină România la intrarea în țară: un peisaj al abandonului, murdăriei și nepăsării, din care se înalță pe niște picioroange diforme nenumărate reclame, ca și cum privatului însuși i-ar fi greață în agresivitatea lui – dar nu are de ales – să-și înfigă degetele în pământul patriei.

„bannerele candidaților nici nu mai ating pământul sărac și murdar“

 

La asta se adaugă, într-o asemenea perioadă caniculară și electorală, bannerele candidaților surâzători și debordând de optimism, bannere care nici nu mai ating pământul sărac și murdar, ci se agață contorsionat între stâlpii prăfuiți, ei înșiși renunțând pe alocuri la verticalitate.

Dacă toți primarii din România s-ar ocupa vreme de patru ani numai de tăierea buruienilor, de curățenia de pe marginea drumurilor și de îndreptarea semnelor de circulație, chiar am putea spune că au avut un mandat de succes și că am evoluat ca țară. De aici începe patriotismul, de la firul curat al ierbii îngrijite“, notează dr. Ciprian Mihali pe pagina sa de Facebook.

Potrivit Reppublica, el a predat vreme de două decenii filosofia contemporană la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Din anul 2000 este doctor în filosofie al Universităților din Cluj și din Strasbourg. Între 2012 și 2016 a fost ambasador al României în Senegal și în alte șapte state din Africa de Vest.


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy