Un oraș din Spania cedează o biserică ortodocșilor români pentru următorii 20 de ani. „Suntem recunoscători pentru că ne-a oferit acest spațiu”

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Orașul spaniol Vitoria cedează o biserică ortodocșilor români pentru următorii 20 de ani. "Ecumenismul Bisericii Catolice din Vitoria este real. Nu se limitează la acte teoretice", spune șeful comunității ortodoxe românești locale.

Episcopia din Vitoria a concesionat parohia Santa Lucia comunității ortodoxe românești pentru încă 20 de ani. Astfel se continuă cesiunea anterioară de 15 ani făcută de fostul episcop de Vitoria, Mikel Asurmendi. A fost concretizată prin semnarea unui acord săptămâna trecută între actualul episcop de Vitoria, Juan Carlos Elizalde, și episcopul Teofil de Iberia, al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei.

 

Ortodocșii români sunt prezenți în toată Spania

 

Aceasta a fost o colaborare obișnuită în Spania de ani de zile. "Ortodocșii români sunt prezenți în toată țara și, deși avem câteva biserici proprii - iar catedrala noastră este în construcție la Madrid - suntem recunoscători Bisericii Catolice pentru că ne-a oferit acest spațiu", spune părintele Radu Ursu, șeful comunității românești din Vitoria.

"Noi, românii, suntem comunități mici, fără posibilitatea de a închiria un spațiu pentru liturghia noastră", adaugă el, mulțumind totodată Bisericii Catolice pentru sprijinul acordat: "Ecumenismul Bisericii Catolice din Vitoria este real. Ea nu se limitează la acte teoretice, ci prin acțiuni concrete ca aceasta ne ajută să ne păstrăm credința".

Datorită reînnoirii acestui acord, ortodocșii români vor putea să se închine cu garanții: "În fiecare duminică vin la Liturghie 30 sau 40 de persoane, de Crăciun aproximativ 80, iar de Paște aproximativ 300". Și nu numai atât: acest spațiu propriu le permite să desfășoare activități sociale și activități cu copiii.

 

Părintele Rau: „Vrem să ne integrăm în societate, păstrându-ne credința și valorile"

 

"Această manifestare a ecumenismului ne ajută să ne păstrăm și să ne practicăm credința și să o transmitem generațiilor viitoare. Pentru că vrem să ne integrăm cât mai bine în societate, păstrându-ne credința și valorile", adaugă părintele Radu.

Acest preot ortodox spune că în comunitatea românească din Vitoria "cei mai mulți au bacalaureatul și o bună parte dintre ei au studii superioare, dar aici trebuie să lucrăm la ce iese. Această primă generație care a emigrat se sacrifică pentru următoarea. A doua, copiii care cresc și studiază aici, pot opta deja pentru locuri de muncă mai bune".

El însuși povestește că atunci când a sosit din România în Spania a trebuit să muncească din greu pentru a-și întreține familia, îmbinând în același timp munca cu cea pastorală: "Am lucrat în turnătorie, în construcții, în grădinărit, am făcut piscine și acoperișuri, am pus parchet, am fost curier între Vitoria și Madrid... Am lucrat ca unul dintre ceilalți încă de la început".

Acum a încetinit ritmul și lucrează în biblioteca seminarului din Vitoria, fapt pentru care spune că este "foarte recunoscător pentru tot ceea ce fac catolicii pentru noi".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel