UPDATE. Un oraș din Belgia rupe înfrățirea cu localitatea românească Spermezeu: „Nu știm ce fac anual cu cei 3.000 de euro trimiși“

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Comuna Spermezeu, înfrăţită încă din 1990 cu localitatea Zemst din partea flamandă a Belgiei, a reușit în cei 30 de ani de parteneriat să bțină numeroase beneficii de pe urma acestei legături. Acum însă administrația orașului belgian vrea să rupă această înfrățire.

Cu mai bine de treizeci de ani în urmă, Zemst și Spermezeu au încheiat un parteneriat care s-a transformat în înfrățire în urmă cu unsprezece ani. În ultimii ani au avut loc mai multe schimburi și aproximativ 3.000 de euro au mers anual către localitatea românească.

„Acum, însă, consiliul primarilor decide unilateral să întrerupă înfrățirea, fără să fi avut contact cu consiliul local", a declarat consilierul CD&V, Erik Moens. „Consiliul susține că nu a auzit de la colegii din Spermezeu în ultimul an. Am fi putut fi chemați, deoarece avem contacte bune în Spermezeu în cadrul CD&V. Însă putem înțelege că aleșii din Consiliul Local nu mai sunt dispuși să plătească anual 3.000 de euro. Dar ar trebui, așadar, să se rupă întreaga înfrățire?“, afirmă consilierul CD&V, Erik Moens.

„Finanțarea unei astfel de municipalități nu mai este posibilă“

 

Primarul orașul Zemst, Veerle Geerinckx ,(N-VA) subliniază că administrația locală ar fi încercat să contacteze autoritățile publice locale din Spermezeu timp de un an și jumătate, „dar fără rezultat”. „Ne-ar fi plăcut să știm ce sa face cu 3.000 de euro. Apropo, am apelat la CD & V'ers, dar nu ne-au putut pune în legătură cu administrația locală. Cu toate acestea, nu avem intenția de a rupe toate legăturile cu localitatea românească. Vizitele spitalicești și schimburile de cunoștințe vor rămâne cu siguranță posibile. Dar finanțarea unei astfel de municipalități nu mai este posibilă. România aparține Uniunii Europene și primește, de asemenea, subvenții prin intermediul acesteia", mai spune Primarul orașul Zemst, Veerle Geerinckx, citat de HLN.be.

Între timp, municipalitatea Zemst caută și o altă localitate cu care să se înfrățească și să facă schimb de cunoștințe. Primarul Geerinckx spune că toate sugestiile sunt binevenite.

Facem precizarea că redacția Știri Diaspora a solicitat un punct de vedere din partea administrației publice locale din comuna bistrițeană Spemezeu, sens în care i-am trimis primarului Sorin Hognogi (PNL)  un mesaj în care l-am întrebat dacă are cunoștință despre intenția celor din Zemst și cum anume se alocă și pe ce se cheltuie cei 3.000 de euro trimiși anual către Spermezeu de către localitatea belgiană înfrățită. Până la ora publicării acestui material nu am primit niciun răspuns. Când, și dacă vom primi un punct de vedere, îl vom face public ulterior.

UPDATE. 15.20

Potrivit primarului comunei Spermezău, Sorin Hognogi, această informație i-a fost adusă la cunoștință, în urmă cu 4 zile, printr-un mesaj pe WhatsApp, de către fostul primar al Zemst-ului, Bart Coopman, dar că niciodată nu a primit  înștiințare oficială despre acest lucru.

„Dacă asta este dorința lor, nu este nicio problemă. De vreo 8 ani nu nu am mai primit acea finanțare de 3.000 de euro despre care vorbesc ei. Ultima sponsorizare a fost prin 2012, pentru reabilitarea școlii, și de atunci nu am mai beneficiat de de aceasta sumă din partea administrației Zemst. 

Eu chiar de prin 2012 le-am spus că relațiile între localitățile noastre aș vrea să nu mai depindă financiar. România a evoluat și beneficiem de fonduri europene. Dacă prin '91 '92 avea o altă valoare această sumă, în zilele noastre nu mai înseamnă  la fel de mult si oricum, pentru acei 3.000 de euro trebuia sa facem forte multe solicitări și acte, ca pentru un milion de Euro din fonduri europene.

Eu aș vrea să rămână această relație de schimb de experiență, suntem deschiși sa colaborăm cu ei, dar strict pentru schimburi de experiență, mai degrabă pe plan cultural decât de altă natură. 

Dar am înțeles, actualul edil din Zemst este un primar nou, naționalist... și asta cred că explică totul. Pe mine personal nu m-a contactat actualul primar niciodată, asa cum ar fi fost o normalitate, măcar după ce  devenit primar, pentru a se prezenta“, a declarat, pentru Știri Diaspora, primarul Sorin Hognogi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel