Un iaht de lux rusesc a fost obligat să părăsească Fiji în baza unui mandat american

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Un iaht de lux rusesc a fost obligat să părăsească Fiji în baza unui mandat american / Foto: Captură video youtube
Un iaht de lux rusesc a fost obligat să părăsească Fiji în baza unui mandat american / Foto: Captură video youtube

Un iaht de lux deținut de ruși, care ar fi navigat spre Fiji pentru a scăpa de sechestru, a fost trimis în SUA după ce o instanță a confirmat un mandat al FBI.

Poliția americană urmărea de luni de zile Amadea, un ambarcațiune de 106 m, care are legătură cu oligarhul sancționat Suleiman Kerimov.

Agenții au urcat la bordul vasului la sosirea acestuia în Fiji în aprilie, dar proprietarul vasului a lansat o bătălie juridică pentru a opri confiscarea. Aceștia au susținut că mandatul contravenea legislației locale a insulei din Pacific.

Cu toate acestea, marți, Curtea Supremă din Fiji a respins acest argument și a ordonat ridicarea vasului, subliniind că acostarea iahtului uriaș în portul Lautoka a costat "scump" guvernul local, transmite BBC.


Vânătoarea iahturilor de lux rusești continuă

 

Autoritățile americane au argumentat în cererea lor că, potrivit estimărilor, menținerea în funcțiune a vasului de 300 de milioane de dolari (238 de milioane de lire sterline) ar fi costat aproximativ 25-30 de milioane de dolari pe an.

Pentru beneficiul public, era mai bine ca vasul să fie îndepărtat, a declarat președintele Curții Supreme de Justiție Kamal Kumar.

El a constatat că nava a intrat în apele Fiji "fără niciun permis și, cel mai probabil, pentru a se sustrage urmăririi penale din partea Statelor Unite".

Echipa de apărare a proprietarilor înregistrați ai vasului, Millemarin Investments, a susținut că vasul nu era proprietatea lui Kerimov și că aparținea unui alt om de afaceri rus, care nu se confruntă cu sancțiuni.

 

Autoritățile americane susțin că Suleiman Kerimov este în strânsă legătură cu iahtul

 

FBI a susținut că vasul a încercat, de asemenea, să scape de detectare "aproape imediat" după începerea războiului, dezactivându-și sistemul automat de urmărire.

Autoritățile americane l-au sancționat pentru prima dată pe Kerimov în 2018 pentru o serie de acuzații de spălare de bani. De atunci, rusul a fost sancționat de alte națiuni, inclusiv de blocul comunitar după invazia Rusiei în Ucraina.

Directorul Procuraturii din Fiji a declarat că hotărârea judecătorească de marți a demonstrat angajamentul națiunii sale față de cererile de asistență externă și față de dreptul internațional.

Instanța a acceptat validitatea mandatului american și a fost de acord că problemele privind spălarea banilor și proprietatea trebuie să fie soluționate în instanța de jurisdicție inițială", a declarat Christopher Pryde.

Autoritățile occidentale au intensificat acțiunile de reprimare a activelor a zeci de oligarhi ruși în urma invaziei din Ucraina din februarie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel