Un deputat USR-PLUS cere vaccinarea românilor din străinătate la ambasade și consulate

Liviu Ludovic / 17 mai, 17:39

Stefan Iulian Lorincz, deputat USR PLUS de diaspora, propune ca românii aflați în străinătate să se poată vaccina la misiunile diplomatice/secțiile consulare din statele unde locuiesc.

Deputatul de diaspora i-a adresat o interpelare/întrebare premierului României, Florin Cîțu, în care susține ca românii din străinătate să se poate vaccina la misiunile diplomatice/secțiile consulare din statele unde locuiesc.

"Obiectul întrebării: Posibilitatea organizări unui program de vaccinare a românilor din străinătate împotriva COVID-19 la misiunile diplomatice și/sau secțiile consulare de carieră ale României.

Stimate domnule ministru,

La momentul acesta, vaccinarea câtor mai mulți cetățeni români este prioritatea zero pentru combaterea răspândirii pandemiei de COVID-19. O prioritate la nivelul Uniunii Europene și la nivel mondial. Peste tot în lume se caută căi noi, inovative, pentru a încuraja și a facilita accesul larg și facil al populației la vaccinare. De succesul și rapiditatea acestei campanii de vaccinare depinde revenirea la o viață normală.

Pe această cale, doresc să vă propun crearea condițiilor necesare prin care cetățenii români doritori, aflați temporar sau domiciliați în străinătate, să se poată vaccina și la misiunile diplomatice și/sau secțiile consulare de carieră ale României din străinătate.

Recunosc că o astfel de inițiativă ridică numeroase provocări logistice și necesită o colaborare strânsă și directă cu partenerii noștri străini, dar aceasta nu poate decât să sprijine efortul nostru comun de a accelera procesul de vaccinare și de a ne reîntoarce cât mai repede la o viață normală.

O astfel de inițiativă nu ar face decât să sprijine eforturile tuturor țărilor în a vaccina cât mai multe persoane, indiferent de naționalitate, virusul SARS-CoV-2 nu face discriminare bazat pe originea persoanei. De asemenea, ar putea veni și în sprijinul comunităților româneşti cu o prezență numeroasă, temporară sau mai de lungă durată, din alte țări. Acest program ar putea face ca membrii comunităților româneşti de peste hotare să sprijine, în diferite forme, la funcționarea unor astfel de centre de vaccinare, ajutând astfel și la o întărire a spiritului de comunitate și de încredere și cooperare cu autoritățile româneşti.

În condițiile date, vă adresez următoarele întrebări:

1) În condițiile date, Comitetul național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 poate lua în considerare desfășurarea unui program de vaccinare a românilor din afara granițelor la misiunile diplomatice și/sau secțiile consulare de carieră ale României în străinătate?

2) Dacă da, vă rog să-mi spuneți care ar fi posibilul calendar al organizării acestui program în 2021 și 2022?

Menționez că orice informații suplimentare tangente cu acest subiect sunt binevenite".

Vezi aici documentul oficial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.1.0