Un deputat finlandez cere boicotarea kebaburilor turcești pentru că Turcia a refuzat aderarea Finlandei la NATO

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
 Un deputat finlandez cere boicotarea kebaburilor turcești și aprobă kebaburile kurde, pentru că Turcia a refuzat aderarea Finlandei la NATO / Foto: Unsplash
Un deputat finlandez cere boicotarea kebaburilor turcești și aprobă kebaburile kurde, pentru că Turcia a refuzat aderarea Finlandei la NATO / Foto: Unsplash

Un membru al parlamentului finlandez a cerut boicotarea kebabului, a mașinilor fabricate în Turcia și a vacanțelor din această țară, pentru că președintele turc Recep Tayyip Erdogan continuă să refuze admiterea Suediei și Finlandei în NATO.

Un deputat finlandez a cerut boicotarea kebaburilor, a vacanțelor și a mașinilor turcești, în timp ce Turcia continuă să insiste ca Finlanda și Suedia să nu devină membre NATO dacă nu încetează să mai susțină grupurile pe care Ankara le consideră teroriste, conform MEMO.

Într-o declarație adresată presei la începutul acestei săptămâni, deputatul finlandez Mikko Karna a îndemnat "cetățenii să boicoteze călătoriile de vacanță în Turcia, restaurantele cu kebaburi turcești și mașinile fabricate în Turcia până când Turcia își va da acordul pentru aderarea Finlandei la NATO".

De-a lungul săptămânii trecute, Turcia a refuzat în repetate rânduri să își dea aprobarea pentru candidatura Suediei și Finlandei de a adera la alianța NATO, în timp ce Rusia a amenințat că va viza cele două țări pe fondul invaziei și ofensivei sale militare în curs de desfășurare în Ucraina.

Pentru a obține aprobarea Ankarei, subliniază Erdogan, atât Stockholm, cât și Helsinki trebuie mai întâi să renunțe la sprijinul, susținerea și finanțarea milițiilor kurde din Siria - Unitățile de Protecție a Poporului (YPG) și Forțele Democratice Siriene (FDS) - și a administrației lor autonome din această țară.

 

Actul de echilibru al Turciei în timp ce NATO încearcă să se extindă

 

Cele două națiuni trebuie, de asemenea, să se ocupe de legăturile și elementele militante kurde din interiorul granițelor lor, precum și să ridice interdicțiile de export privind comenzile pentru industria de apărare turcă. Turcia consideră în special că sprijinul acordat milițiilor kurde de către acestea este considerat ca fiind un sprijin pentru "terorism" și consideră că este o problemă de securitate națională.

"Jignirile Turciei sunt, desigur, un joc de putere rece al lui Erdogan și sunt absolut convins că Finlanda și Suedia vor fi acceptate în NATO cu Turcia fără probleme", a declarat Karna. Dar, între timp, a spus el, Finlanda ar putea protesta împotriva Ankarei "sărind peste călătoriile de vacanță în Turcia, refuzând kebaburile turcești și ... boicotarea mașinilor fabricate în Turcia care au mai multe mărci cunoscute. Să-l lăsăm pe Erdogan să-și guste propriul medicament".

Totuși, în cazul în care vreun cetățean finlandez care va da curs apelului lui Karna va pofti la kebab-uri, el a permis că "merită în continuare să mănânce kebab-uri făcute de kurzi".

Aceasta nu este prima dată când deputatul se opune public Turciei și politicilor sale pe scena mondială, el condamnând în special operațiunea militară a acesteia împotriva milițiilor kurde din Siria în octombrie 2019. De asemenea, el a condamnat Spania ca fiind un "stat fascist, francoist, care ar trebui să fie sancționat imediat de UE" din cauza sprijinului său pentru această operațiune, și și-a declarat sprijinul pentru kurzi și catalani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel