Un cutremur de 5,1 a zguduit Marea Britanie: „Seismele sunt rare aici. A fost cu siguranță cel mai intens pe care l-am experimentat”

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:

Un cutremur cu magnitudinea 5,1 grade pe scara Richter a zguduit, ieri, Marea Britanie, un fenomen rar în Regatul Unit.

Seismul s-a simțit în Shetland, Aberdeen, Ellon, Stonehaven, Helmsdale, Inverurie, Lairg, Huntly, Banff și Fraserburgh, potrivit British Geological Survey.

La o zi după eveniment, oamenii au postat diferite mesaje și filmulețe pe rețelele de socializare în care arată cum casele lor s-au cutremurat minute în șir. Totodată, pe rețelele de socializare oamenii spun că seismul s-a simțit și în unele în părți din nordul Scoției.

„Eram întins în pat și am auzit dintr-o dată un zgomot scăzut”, a spus astăzi un britanic. „Trei valuri de vibrație în aproximativ trei secunde”, a mărturisit un alt cetățean. „M-am trezit în timp ce geamurile zdrăngăneau”, „patul s-a scuturat și geamurile scârțâiau”, „l-am simțit la fel de bine cum l-am auzit, suficient de puternic pentru a mă trezi”. Acestea sunt doar câteva dintre mărturiile oamenilor care au simțit cutremurul.

Zeci de cetățeni au raportat cutremurul, despre care se spunea că a durat aproximativ două minute, potrivit Serviciului Geologic.

 

„Cutremurele sunt foarte rare aici”

 

Există aproximativ 200-300 de cutremure în Marea Britanie în fiecare an, dar marea majoritate sunt atât de mici încât nimeni nu le observă. Cu toate acestea, între 20-30 au magnitudinea de peste 2 grade pe scara Richter care pot fi simțite ușor pe o zonă mai largă.

Ryan Thomson, care locuiește în Shetland, a spus că s-a trezit cu ceva care a sunat ca un „avion cu reacție joasă”. „M-am trezit inițial cu un sunet care era foarte asemănător cu un avion care zboară foarte jos sau cu un tunet extrem de puternic. Abia când am văzut umbra luminii în mișcare, mi-am dat seama că acesta ar putea fi un cutremur. Nu a fost prea multă mișcare aici, cred că alte părți din Shetland au simțit mai bine, dar zgomotul era extrem de puternic și destul de alarmant. Cutremurele sunt, desigur, foarte rare aici, în Shetland. A fost unul în urmă cu aproximativ cinci ani într-un loc similar, dar acesta a fost cu siguranță cel mai tare și mai vizibil pe care l-am experimentat vreodată în Shetland”.

 

Cel mai dăunător cutremur din Marea Britanie a fost în 1884

 

Cel mai dăunător cutremur din Marea Britanie a fost în zona Colchester în anul 1884. Atunci, aproximativ 1.200 de clădiri au avut nevoie de reparații, coșurile de fum s-au prăbușit și pereții au fost crăpați.

Cutremurele din Scoția sunt cel mai adesea atribuite recuperărilor glaciare. Până acum aproximativ 10.500 de ani, o mare parte din nordul Marii Britanii era acoperită de un strat gros de gheață - care a împins rocile în jos în mantaua de dedesubt.

Aceste roci s-au ridicat încet din nou de când gheața s-a topit, provocând cutremure ocazionale în acest proces.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel