Un auditor al Vaticanului și adjunctul său dau în judecată Sfântul Scaun pentru 9,3 milioane de euro

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Papa Francisc, în timpul unei rugăciuni
Papa Francisc, în timpul unei rugăciuni

Primul auditor general al Vaticanului și adjunctul său, care au fost numiți în 2015 și concediați doi ani mai târziu, dau în judecată Sfântul Scaun pentru daune de 9,3 milioane de euro (9,25 milioane de dolari), susținând că au fost concediați după ce au descoperit nereguli financiare.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, a declarat joi că nu are niciun comentariu cu privire la acest proces, care a fost depus săptămâna trecută la procuratura Vaticanului de către avocații lui Libero Milone și Ferruccio Panicco, într-o cerere de 53 de pagini.

Milone, în vârstă de 74 de ani, fost președinte și director general al Deloitte în Italia, a fost numit de Papa Francisc în 2015 ca parte a unui efort de a curăța finanțele Vaticanului și de a ridica procedurile contabile la standardele internaționale de responsabilitate și transparență.

El a fost sfătuit să demisioneze în 2017 de cardinalul arhiepiscop Angelo Becciu, care era atunci numărul doi în Secretariatul de Stat al Vaticanului, cel mai important departament al acestuia.

Becciu a declarat pentru Reuters în 2017 că Milone "a mers împotriva tuturor regulilor și spiona viața privată a superiorilor și a personalului său, inclusiv a mea".

Milone neagă acest lucru, spunând că el doar căuta informații pe care avea dreptul să le vadă în calitate de auditor general.

 

Papa Francisc l-a demis pe Becciu în 2020

 

În prezent, Becciu este unul dintre cei 10 acuzați într-un proces la Vatican pentru acuzații care includ corupție și deturnare de fonduri legate de achiziționarea unei clădiri din Londra. Toți aceștia neagă orice abatere.

Procuratura Vaticanului a declarat că a redeschis recent o anchetă cu privire la evenimentele petrecute în momentul demiterii din 2017. Milone a declarat că a fost citat să se prezinte săptămâna viitoare.

Becciu a declarat pentru Reuters că nu are nimic nou de spus despre cazul Milone, îndrumând un reporter către mărturia sa la tribunalul unde este judecat acum, care spune că papa a fost cel care a ordonat înlăturarea lui Milone și că el doar a executat-o.

 

Avocații lui Becciu au declarat că Milone a dat o "reconstituire complet nefondată" a evenimentelor

 

Milone a declarat marți reporterilor, în cadrul unui briefing la Roma, că la începutul mandatului său a avut relații bune cu papa, spunându-i "tot ce am găsit" și întâlnindu-se cu el în mod regulat.

Dar acest lucru s-a schimbat în 2016, cam în același timp în care i-a cerut lui Becciu mai multe informații despre clădirea din Londra, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel