UE declanşează patru noi proceduri de infringement împotriva Regatului Unit

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Destinul Marii Britanii este Europa: Brexit a fost un "miraj" - șeful industriei Uniunii Europene
Destinul Marii Britanii este Europa: Brexit a fost un "miraj" - șeful industriei Uniunii Europene

Comisia Europeană a anunţat vineri că a lansat împotriva Regatului Unit patru noi proceduri de infringement, care pot duce la o sesizare a justiţiei europene, pentru nerespectarea dispoziţiilor vamale post-Brexit prevăzute în protocolul privind Irlanda de Nord, relatează AFP.

În total, executivul UE a declanşat şapte proceduri de acest tip împotriva Londrei privind protocolul nord-irlandez, sursă de tensiuni între Londra şi Bruxelles.

„În pofida apelurilor repetate ale Parlamentului European, ale celor 27 de state membre şi ale Comisiei Europene de a aplica protocolul, guvernul britanic nu a făcut acest lucru”, îşi exprimă regretul Comisia Europeană într-un comunicat.

Comisia Europeană critică „refuzul Regatului Unit de a angaja o discuţie serioasă din luna februarie”, precum şi „trecerea proiectului de lege privind (revizuirea unilaterală a) protocolului privind Irlanda de Nord în Parlamentul britanic”. Deputaţii britanici au adoptat la sfârşitul lunii iunie în primă lectură această revizuire unilaterală, considerată ilegală de Uniunea Europeană.

 

Patru noi proceduri de infracţiune prezentate vineri se adaugă altor trei anunţate



Patru noi proceduri de infracţiune prezentate vineri se adaugă altor trei anunţate - sau relansate în cadrul uneia dintre ele - pe 15 iunie. Ele pot duce la o acţiune în faţa Curţii de Justiţie a UE şi la constrângeri financiare.

Noile proceduri se referă la nerespectarea obligaţiilor vamale şi a controlului mărfurilor care merg din Irlanda de Nord spre Marea Britanie (ceea ce sporeşte, potrivit Bruxellesului, riscul de contrabandă pe la frontiera nord-irlandeză), nerespectarea legislaţiei europene în special privind taxele pe alcool şi privind TVA-ul pentru comerţul online.

Cele trei precedente acţiuni se refereau la nerespectarea exigenţelor în materie de certificare pentru circulaţia produselor agroalimentare, a obligaţiilor în termeni de controale sanitare şi fitosanitare, precum şi la necomunicarea către UE a anumitor date statistice privind comerţul, referitoare la Irlanda de Nord.

Regatul Unit are la dispoziţie două luni pentru a răspunde scrisorilor Comisiei Europene şi a lua măsurile care se impun pentru a se conforma protocolului.

 

Protocolul nord-irlandez a fost negociat între Londra şi Bruxelles



Protocolul nord-irlandez a fost negociat între Londra şi Bruxelles în cadrul tratatului de divorţ pentru a răspunde problemei delicate a frontierei dintre Irlanda de Nord, care face parte din Regatul Unit, şi Republica Irlanda, membră a UE.

El a fost conceput pentru a răspunde unui dublu obiectiv: protejarea pieţei unice europene şi evitarea revenirii la o frontieră terestră care ar risca să fragilizeze pacea încheiată în 1998 între Londra, Dublin şi principalele forţe politice din Irlanda de Nord.

Pentru a rezolva această problemă, guvernul lui Boris Johnson a acceptat ca Irlanda de Nord să rămână de facto în cadrul pieţei unice europene, instaurând o frontieră vamală în Marea Irlandei cu restul Regatului Unit, cu controale şi formalităţi vamale.

Această situaţie complică aprovizionarea şi nemulţumeşte profund comunitatea unionistă din Irlanda de Nord pentru care locul provinciei în cadrul Regatului Unit este ameninţat.

Protocolul nu a fost totuşi niciodată aplicat complet, întrucât au fost prevăzute perioade de graţie privind controalele, ulterior prelungite, asupra unor produse precum carnea necongelată sau medicamentele.

În termenii acordului post-Brexit, Bruxellesul ar putea decide, drept represalii, să suspende aplicarea anumitor dispoziţii, cu riscul de a genera un profund diferend comercial cu Londra.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel