UE condamnă pedeapsa cu moartea pronunţată împotriva a două femei din Iran

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

Uniunea Europeană a condamnat marţi pedeapsa cu moartea pronunţată de Iran împotriva a două femei, Elham Chubdar şi Zahra Sedighi Hamedani, despre care grupuri pentru drepturile omului afirmă că sunt activiste LGBT şi nevinovate de orice infracţiune, relatează Reuters.

"UE este - ca principiu - fundamental opusă pedepsei cu moartea în orice moment şi în toate circumstanţele şi urmăreşte abolirea ei universală", a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al şefului politicii externe a UE, Josep Borrell.

"UE se opune de asemenea ferm tuturor formelor de incriminare a orientării sexuale şi identităţii de gen", a adăugat el.

Agenţia oficială de presă a Iranului IRNA a anunţat la 5 septembrie că două femei au fost condamnate la moarte sub acuzaţia de "corupţie pe pământ" şi trafic de persoane.

"Corupţia pe pământ" este un termen folosit de autorităţile iraniene care se referă la o gamă largă de infracţiuni, inclusiv cele legate de morala islamică.

În martie, liderul suprem ayatollahul Ali Khamenei a descris homosexualitatea ca parte a unei "depravări morale" răspândite în civilizaţia occidentală.

Stano a spus că UE va continua să insiste pentru respectarea drepturilor omului în Republica Islamică.

"Ca parte a angajamentului nostru bilateral cu Iranul, vom continua să îndemnăm autorităţile iraniene să garanteze integral drepturile fundamentale pentru cetăţenii lor, indiferent de religie, credinţă, orientare sexuală sau orice alt statut", a notat el.

Grupurile occidentale pentru drepturile omului au criticat adesea Iranul pentru tratarea problemelor LGBT. Conform sistemului juridic al Iranului, actele homosexuale pot fi pedepsite cu moartea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel