UE acuză Rusia că a atacat cibernetic sateliţi, cu puţin timp înaintea invaziei în Ucraina

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

Uniunea Europeană a acuzat, marţi, Rusia că a comis atacuri cibernetice asupra unei reţele de sateliţi cu o oră înaintea lansării invaziei militare în Ucraina, pe 24 februarie.

"Atacurile cibernetice au avut loc cu o oră înainte de lansarea invaziei neprovocate şi nejustificate a Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie 2022, pentru a facilita operaţiunile militare", a declarat marţi Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

"Atacul a cauzat perturbări majore ale comunicaţiilor, afectând servicii publice, companii şi utilizatori particulari din Ucraina; de asemenea, au fost afectate numeroase ţări membre ale Uniunii Europene", a subliniat Josep Borrell Fontelles, citat de cotidianul Le Figaro.

"Uniunea Europeană şi statele membre, precum şi partenerii internaţionali condamnă ferm acţiunile cibernetice negative lansate de Federaţia Rusă contra Ucrainei, inclusiv atacarea reţelei de sateliţi KA-SAT, folosită de grupul Viasat", subliniat Josep Borrell Fontelles.

ONU: peste opt milioane de civili, strămutați în Ucraina

 

Organizația Națiunilor Unite anunță că peste opt milioane de civili au fost strămutați în interiorul Ucrainei de pe 24 februarie, de când Rusia a început războiul. Oamenii și-au părăsit casele, dar au rămas în interiorul țării devastate de război.

Cifra ONU se bazează pe cercetările efectuate de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) între 17 aprilie și 3 mai.

Studiul OIM evidențiază importanța sprijinului financiar și a asigurării adăposturilor pentru refugiații care au rămas în Ucraina.

Potrivit acestuia, 44% dintre aceste persoane au luat în considerare posibilitatea de a-și schimba din nou locul din cauza crizei umanitare din țară.

„Nevoile celor strămutați în interiorul țării și ale tuturor celor afectați de războiul din Ucraina cresc de la o oră la alta'', a declarat directorul general al OIM, António Vitorino, potrivit BBC.

RuTube din Rusia, scos din funcțiune de atacuri cibernetice

 

Versiunea rusească a YouTube a fost scoasă din funcțiune în urma unui incident cibernetic. Un incident similar a avut loc luni, de Ziua Victoriei, potrivit Sky News.

Marți, site-ul RuTube este negru și prezintă un scurt mesaj care transmite: „Atenție! Site-ul este în curs de lucrări tehnice. Site-ul a fost atacat. În acest moment, situația este sub control. Datele utilizatorilor au fost salvate".

Atacul a început luni, de Ziua Victoriei în Rusia, care a comemorat victoria sovietică asupra lui Adolf Hitler.

În timpul acestei zile, președintele Vladimir Putin a ținut un discurs în care a comparat lupta din al Doilea Război Mondial cu actualul război din Ucraina.

„Cineva a vrut cu adevărat să împiedice RuTube să arate parada de Ziua Victoriei și focurile de artificii de celebrare", au declarat reprezentanții RuTube.

Aceștia au descris atacul cibernetic ca fiind cel mai grav din istoria site-ului. Totuși, echipa din spatele RuTube a negat informațiile potrivit cărora ar fi pierdut codul sursă al site-ului.

Într-un incident separat, luni, meniurile televiziunilor rusești prin satelit au fost piratate pentru a arăta telespectatorilor din Moscova mesaje despre evenimentele din Ucraina. Pe ecrane a apărut mesajul „Aveți sânge pe mâini", potrivit capturilor de ecran obținute de Reuters.

Întreruperea îndelungată explică într-o oarecare măsură de ce Rusia nu a blocat încă YouTube al Alphabet Inc. Serviciul american a fost amendat și avertizat în mod repetat pentru că a eliminat unele canale rusești susținute de stat și pentru că nu a șters conținutul pe care Moscova îl consideră ilegal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel