Ucraina vrea să devină direct membru al NATO, în locul unei aderări mai lente

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Ucraina vrea să devină direct membru al NATO, şi nu prin planul de aderare format înainte ca trupele ruse să invadeze ţara în februarie, relatează luni DPA, titrează Agerpres.

"Numai apartenenţa" în sine, printr-o rută directă, este o opţiune, a declarat luni vicepremierul pentru Integrare Europeană şi Euro-Atlantică Olha Stefanişîna, citată de Ukrainska Pravda.

Ucraina a adoptat în schimb foarte multe practici ale alianţei militare occidentale, a spus ea, adăugând că soldaţii ţării sale au o experienţă unică de luptă de care duc lipsă militari ai altor membri NATO.

Ucraina vrea să devină direct membru al NATO, în locul unei aderări mai lente



Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, cerând ca Ucraina să aibă statut neutru şi, astfel, să abandoneze obiectivul constituţional din 2019 de a deveni membru a NATO. Membrii potenţiali ai Alianţei Nord-Atlantice de obicei trebuie să urmeze un plan de aderare pentru a se alinia la standardele NATO.

 

Totodată, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, şi-a exprimat sprijinul faţă de ideea preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, de a crea o nouă "Comunitate Politică Europeană", care să permită ţărilor UE să poarte un dialog mai strâns cu partenerii din afara UE şi s-a declarat în favoarea admiterii ţărilor din Balcanii de Vest, Georgiei, Republicii Moldova şi Ucrainei. 

Olaf Scholz a îndemnat la extinderea UE pe seama Balcanilor de Vest, Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei

 

"Ţările din Balcanii de Vest, Ucraina, Republica Moldova şi în viitor Georgia ar trebui să devină parte a UE" - a subliniat, luni, Scholz, luând cuvântul la Universitatea Carolină din Praga. El crede că acest lucru este "în interesul Uniunii Europene".

"O astfel de asociere - şi acest lucru este important pentru mine - nu este o alternativă la viitoarea extindere a UE" - a spus cancelarul, referindu-se la ideea creării unei noi comunităţi politice. În opinia sa, UE nu are un forum, care să permită liderilor UE, o dată sau de două ori pe an, să discute cu ţările partenere problemele centrale ale cooperării. Printre acestea, Scholz a menţionat problemele de securitate, energie şi lupta împotriva încălzirii globale.

Ideea creării unei noi "comunităţi politice europene" a fost propusă de Macron, care doreşte astfel să îmbunătăţească cooperarea cu ţările care, în viitorul apropiat, nu au nicio perspectivă de a adera la Uniunea Europeană. Liderul francez a numit Ucraina printre astfel de ţări.

Referitor la dezvoltarea UE, Scholz s-a exprimat în favoarea consolidării independenţei unei Europe unite în problema aprovizionării cu materii prime importante. "Avem nevoie de un plan de joc (game plan), ceva ca o strategie Made in Europe 2030" - a spus cancelarul, potrivit Tass, titrează Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel