Ucraina va primi mai multe vehicule blindate, dar face presiuni pentru tancuri pentru a lupta împotriva Rusiei

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Aliații occidentali s-au orientat spre furnizarea de vehicule blindate de luptă Ucrainei, dar nu și de tancuri mai grele pe care le-a cerut pentru a lupta împotriva Rusiei, în timp ce Washingtonul a prezis că luptele intense vor continua luni de zile pe linia frontului estic.

Președintele francez Emmanuel Macron i-a spus președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskiy că guvernul său va trimite vehicule blindate de luptă ușoare AMX-10 RC pentru a ajuta la efortul său de război, a declarat miercuri un oficial francez după o convorbire telefonică între cei doi.

Deși oficialul a spus că acestea ar fi primele vehicule blindate occidentale livrate Ucrainei, Australia a oferit Kievului 90 dintre vehiculele sale Bushmaster, o unitate blindată întărită împotriva minelor și a altor amenințări.

Președintele american Joe Biden a declarat mai târziu, miercuri, că Washingtonul ia în considerare trimiterea de vehicule de luptă Bradley către Ucraina, care se luptă cu cel mai mare conflict terestru din Europa din 1945 încoace. 

 

Kievul a cerut în mod repetat aliaților occidentali vehicule de luptă mai grele

 

Vehiculul blindat Bradley, care are un tun puternic, a fost un element de bază al armatei americane pentru a transporta trupe pe câmpurile de luptă încă de la mijlocul anilor 1980. Armata americană are mii de Bradley, iar acestea ar oferi Ucrainei mai multă putere de foc pe câmpul de luptă și i-ar întări abilitățile în războiul de tranșee.

Cu toate acestea, mișcarea lui Biden nu ar ajunge să trimită tancurile Abrams pe care Ucraina le-a căutat. Kievul a cerut în mod repetat aliaților occidentali vehicule de luptă mai grele, precum Abrams și tancurile Leopard de producție germană.

Într-un discurs video de seară, Zelenskiy i-a mulțumit lui Macron pentru anunț și a spus că acesta a arătat necesitatea ca și alți aliați să furnizeze arme mai grele.

"Acesta este un lucru care trimite un semnal clar tuturor partenerilor noștri. Nu există niciun motiv rațional pentru care Ucraina nu a fost încă aprovizionată cu tancuri occidentale", a spus el.

 

Luptele persistă în estul Urainei

 

Un oficial de rang înalt al administrației americane a făcut miercuri o evaluare sobră a luptelor din estul regiunii ucrainene Donețk, în special în jurul orașului Bakhmut, aflat în mare parte în ruină și controlat de ucraineni. Este probabil ca luptele acerbe să persiste în viitorul apropiat, deși forțele rusești au făcut progrese treptate, a declarat oficialul.

"Luptele sunt încă destul de fierbinți ... Cred că ceea ce vedem la Bakhmut ar trebui să ne așteptăm să vedem și în alte părți de-a lungul frontului că vor fi lupte continue în următoarele luni", a declarat el conform Reuters.

În discursul său video, Zelenskiy a declarat că trupele ucrainene din afara Bakhmut au provocat numeroase pierderi rușilor și a afirmat că Moscova își consolidează forțele în regiune.

Generalul-maior Kyrylo Budanov, șeful Serviciului de informații militare al Ucrainei, a declarat că a fost "bucuros să vadă" atacul din 26 decembrie asupra bazei aeriene rusești Engels, aflată la sute de kilometri de granița cu Ucraina.

 

Rusia trimite o fregată 

 

Statele Unite pregătesc un alt pachet de ajutor în domeniul armamentului, care ar putea fi anunțat în zilele următoare, pe lângă asistența de securitate de aproximativ 21,3 miliarde de dolari acordată până acum Ucrainei.

Într-un semnal adresat Occidentului că Rusia nu va da înapoi în privința Ucrainei, președintele rus Vladimir Putin a trimis miercuri o fregată în Oceanul Atlantic, înarmată cu rachete de croazieră hipersonice de nouă generație, care se pot deplasa cu o viteză de peste cinci ori mai mare decât viteza sunetului.

Ucraina a declarat că Rusia a lansat șapte atacuri cu rachete, 18 atacuri aeriene și peste 85 de atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă în ultimele 24 de ore asupra infrastructurii civile din orașele Kramatorsk, Zaporizhzhia și Kherson.

 

Rusia neagă că ar fi atacat în mod deliberat civili

 

Ministrul adjunct ucrainean al apărării, Hanna Malyar, a declarat că Rusia va continua să formeze unități de asalt suplimentare și se va concentra pe capturarea Bakhmut și a altor orașe la nord de Donețk.

Malyar, citând principala direcție de informații a ministerului, a scris pe aplicația de mesagerie Telegram că pierderile semnificative ale Rusiei înseamnă că Moscova va trebui cel mai probabil să anunțe o a doua mobilizare parțială în primul trimestru al anului.

Rusia a lansat ceea ce numește o "operațiune militară specială" în Ucraina la 24 februarie, invocând amenințări la adresa propriei sale securități și necesitatea de a proteja vorbitorii de limbă rusă. Ucraina și aliații săi acuză Rusia de un război neprovocat pentru a cuceri teritorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel