Ucraina respinge discuțiile despre o centrală nucleară care să furnizeze energie electrică Rusiei

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:

Operatorul de stat al rețelei ucrainene Ukrenergo a respins miercuri ca fiind „fizic imposibilă” sugestia unui oficial rus potrivit căreia o centrală nucleară ucraineană ar putea alimenta Rusia cu energie electrică, scrie Reuters.

Trupele rusești au confiscat centrala din Zaporizhzhia, cea mai mare din Europa după capacitate. Noua agenție RIA l-a citat anterior pe vicepremierul rus Marat Khusnullin, care a declarat că instalația ar furniza energie Rusiei și Ucrainei dacă aceasta din urmă ar plăti pentru ea, transmite Mediafax.

 

Ucraina: Nu există conexiuni între sistemul energetic ucrainean și cel al Rusiei

 

Ukrenergo a declarat că centrala se află în rețeaua ucraineană și rămâne sub controlul specialiștilor ucraineni.

„Sistemul energetic al Ucrainei nu are în prezent conexiuni fizice cu sistemul energetic al Rusiei. Prin urmare, furnizarea de energie electrică de la centralele electrice ucrainene către Rusia este în prezent fizic imposibilă", a precizat aceasta într-un comunicat, citat de Reuters.

Ukrenergo a declarat că Moscova încearcă în mod clar să destabilizeze discuțiile cu Uniunea Europeană privind posibilitatea de a stimula exporturile de energie electrică.

 

Ucraina poate primi energie electrică de urgență din UE

 

UE și Ucraina au conectat sistemul de electricitate european la rețeaua ucraineană la 16 martie, ca răspuns la invazia Rusiei. Această măsură înseamnă că Ucraina poate primi energie electrică de urgență din Europa în cazul în care atacurile militare ar provoca întreruperi de energie electrică.

Luna trecută, Ucraina a declarat că ar putea exporta mai multă energie către Europa fără a fi nevoie de modernizarea rețelei.

De asemenea, Khusnullin a declarat că Rusia va finanța reconstrucția teritoriilor din Ucraina pe care a preluat controlul și va repara drumurile care leagă aceste zone de Rusia. Rusia a „eliberat” aceste teritorii, a adăugat el.

 

Un tren blindat rusesc a fost aruncat în aer în Melitopol, zonă controlată de ruși

 

Luptătorii ucraineni au aruncat în aer un tren blindat care transporta trupe rusești cu ajutorul unui dispozitiv exploziv, în orașul Melitopol, din sudul Ucrainei ocupate, a anunțat miercuri forța de apărare teritorială ucraineană, potrivit Sky News.

Ministerul rus al Apărării nu a transmis nicio informație referitoare la acest atac. Orașul Melitopol, din regiunea Zaporizhzhia, se află în sudul Ucrainei și este zonă ocupată de forțele rusești.

Apărarea teritorială ucraineană, ramura rezervistă a forțelor armate, a declarat că un dispozitiv exploziv a detonat direct sub un tren blindat care transporta militari. Declarația ucrainenilor a fost publicată pe Facebook, fără a fi detaliate pagubele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel