Ucraina: Lupte intense la Doneţk şi Lugansk, în timp ce la Mariupol continuă asediul rus la oţelăria Azovstal

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Ucraina: Lupte intense la Doneţk şi Lugansk, în timp ce la Mariupol continuă asediul rus la oţelăria Azovstal
Ucraina: Lupte intense la Doneţk şi Lugansk, în timp ce la Mariupol continuă asediul rus la oţelăria Azovstal

Războiul dintre Rusia şi Ucraina, declanşat de Moscova la 24 februarie, continua sâmbătă, cu lupte intense în regiunile proruse Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, şi cu asedierea de către trupele ruse a oţelăriei Azovstal din oraşul Mariupol (sud), ultima redută a combatanţilor ucraineni, transmite EFE.

Ofensiva rusă în Doneţk şi Lugansk continuă, a informat în ultimul său buletin de război Statul Major al armatei ucrainene, difuzat pe Facebook. Cu toate acestea, forţele ucrainene au reuşit să respingă opt atacuri în ambele regiuni separatiste, potrivit sursei citate.

"În regiunile Doneţk şi Lugansk, opt atacuri ale duşmanului au fost respinse în data de 6 mai, soldate cu distrugerea a trei tancuri inamice, a opt sisteme de artilerie, a şapte vehicule militare blindate, o maşină şi trei unităţi de echipament", a anunţat Statul Major ucrainean sâmbătă, citat de dpa.

La Herson, sub control rusesc, se observă pregătiri pentru o rupere a regiunii din sudul Ucrainei, a informat portalul Ukrinform.

 

Serghei Aksionov: „Herson a fost eliberată de naţionalişti"



Serghei Aksionov, liderul pro-rus şi şeful aşa-zisului guvern autonom din "Republica Crimeea", provincie ucraineană anexată ilegal de Rusia în 2014, a declarat că regiunea Herson "a fost eliberată de naţionalişti" şi de "controlul Kievului", a relatat sâmbătă dimineaţa principalul organ de propagandă al Kremlinului, Sputnik, preluat de EFE.

"Astăzi nu există autorităţi din Ucraina care să inspecteze sau să controleze documente. Teritoriul a fost eliberat de naţionalişti", a declarat Aksionov într-un interviu pentru agenţia de ştiri rusă, adăugând că "viaţa în regiunea Herson începe să fie din nou paşnică".

Sputnik mai transmite că, "în timpul unei operaţiuni speciale pentru demilitarizarea Ucrainei", armata rusă "a obţinut controlul asupra întregii regiuni Herson, din sudul ţării, şi a unei părţi din Azov şi a regiunii Zaporojie". "Au fost înfiinţate administraţii civile-militare în regiune, au început transmisiile posturilor de televiziune şi radio ruse şi sunt restabilite legăturile comerciale cu Crimeea", a mai spus Aksionov pentru Sputnik.

În alte secţiuni ale frontului, unde s-au dat lupte grele în ultimele săptămâni, activitatea ruşilor s-a limitat la operaţiuni de recunoaştere militară şi la tiruri de artilerie, potrivit Statului Major ucrainean, citat de dpa. În regiunea Izium, de exemplu, de unde Rusia plănuieşte să avanseze serios către Kramatorsk pentru a încercui unităţile ucrainene din regiunea Donbas, au fost folosite drone pentru a detecta poziţiile defensivei ucrainene.

 

Harkov și mai multe localităţi de lângă Doneţk au fost vizate de atacuri de artilerie



Harkov, oraş de peste un milion de locuitori, şi localităţi de lângă Doneţk au fost vizate de atacuri de artilerie. Au fost desfăşurate şi forţe aeriene ruse, în schimb nu au fost anunţate atacuri la sol. Agenţia dpa menţionează că nu a putut verifica independent aceste informaţii.

La rândul său, conducerea militară rusă a anunţat că a distrus în regiunea Harkov un important arsenal de armament provenind din SUA şi UE şi a ucis 280 de militari ucraineni. "În gara feroviară Bogoduhov din regiunea Harkov a fost distrus un important arsenal de echipament militar provenind din SUA şi UE. Ca urmare a atacurilor, au fost anihilaţi 280 de naţionalişti şi distruse 48 de echipamente de luptă", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării rus, Igor Konaşenkov.

Potrivit oficialului rus, forţa aerospaţială rusă a distrus cu rachete de înaltă precizie cinci zone de concentrare a echipamentului militar, plus un depozit de muniţii din apropierea localităţii Bahmut, în regiunea Doneţk.

 

Aviaţia rusă a atacat 18 obiective militare ucrainene



Aviaţia rusă a atacat 18 obiective militare ucrainene, între care două posturi de control în localitatea Skovorodnikovo, din regiunea Harkov, precum şi două depozite de arme şi combustibil în localitatea Dacinoie, din regiunea Odesa, din sudul Ucrainei.

În Mariupol, unde potrivit unor surse ruse şi ucrainene s-a reuşit vineri evacuarea a 50 de civili, continuă asediul rus în încercarea de a pătrunde în complexul Azovstal, potrivit presei ucrainene.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat vineri seară speranţa că militarii ucraineni blocaţi în Azovstal pot fi salvaţi.

"Mediatori influenţi, state influente" sunt implicate, a spus Zelenski, fără a oferi detalii. "Lucrăm şi la opţiuni diplomatice pentru a-i salva pe militarii care au rămas la Azovstal", a insistat el.

 

Militari şi multe persoane rănite s-ar mai afla blocate în Azovstal



Militari şi multe persoane rănite s-ar mai afla blocate în Azovstal, pe care ruşii l-au bombardat zile la rând, dar care dispune de buncăre şi tuneluri.

Autorităţile ucrainene au anunţat sâmbătă scufundarea unei nave amfibie ruse în apropiere de ţărmurile Odesei, precum şi doborârea unei rachete a inamicului rus în regiunea Poltaba, în estul ţării. Totodată, ucrainenii au declarat că au reuşit să doboare o dronă rusă de recunoaştere tot lângă Odesa.

În fine, autorităţile din Odesa au informat că sâmbătă au avut loc atacuri succesive ruse cu rachete la periferia oraşului, urmate de explozii puternice, în timp ce două localităţi din regiunea Sumî, în nord, a fost şi ele ţintele unor atacuri cu rachete.

Potrivit unui purtător de cuvânt al administraţiei din Odesa, în timpul dimineţii de sâmbătă au căzut patru rachete de croazieră în oraş, a relatat Ukrinform.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel