Ucraina ia în considerare evacuarea întregii populații a Kievului din cauza întreruperilor de energie electrică

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Autoritățile ucrainene iau în considerare evacuarea locuitorilor din capitala țării, Kiev, în cazul unei pene totale de curent electric cauzate de atacurile rusești în curs de desfășurare asupra infrastructurii civile, potrivit unui raport publicat duminică.

Orașul înființează în prezent 1.000 de centre de încălzire pentru cei 3 milioane de locuitori ai săi, potrivit surselor The New York Times. Cu toate acestea, o pană de curent completă ar determina evacuarea orașului, potrivit lui Roman Tkachuk, directorul de securitate al guvernului municipal din Kiev. 

"Înțelegem că, dacă Rusia continuă astfel de atacuri, am putea pierde întregul nostru sistem de electricitate", a spus elcitate de NYTimes.

Tkachuk a precizat că, în cazul unui atac major care va duce la întreruperea completă a energiei electrice, vor primi un preaviz de 12 ore, în urma căruia "vor începe să informeze oamenii și să le ceară să plece".

Ucraina ia în considerare evacuarea întregii populații a Kievului din cauza întreruperilor de energie electrică

 

"Dacă nu există energie electrică, nu va exista nici apă și nici canalizare. De aceea, în prezent, guvernul și administrația orașului iau toate măsurile posibile pentru a ne proteja sistemul de alimentare cu energie electrică", a declarat el. 

Oficialul a subliniat că, în acest moment, locuitorii nu fug din Kiev în număr mare și că situația este "gestionabilă".  

Potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, peste 40% din infrastructura energetică a țării a fost avariată de loviturile rusești, lăsând 4,5 milioane de ucraineni fără curent electric, inclusiv aproape 500.000 în Kiev. 

Autoritățile capitalei ucrainene au impus deja pene de curent și restricții privind utilizarea energiei electrice pentru a reduce presiunea asupra infrastructurii energetice rămase. 

Vitali Klitschko, primarul Kievului: „Inamicii noștri fac totul pentru a lăsa orașul fără căldură, fără electricitate, fără alimentare cu apă“

 

O companie energetică din orașul ucrainean Kherson, aflat sub control rusesc, a declarat duminică că nu există electricitate în oraș, a relatat agenția de presă de stat rusă RIA, care a citat serviciul de presă al Khersonoblenergo, care a declarat că motivele întreruperii, care a avut loc pe fondul avertismentelor că ar putea începe o bătălie pentru orașul strategic, sunt în curs de clarificare.

Într-o declarație acordată sâmbătă presei ucrainene, primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că, deși orașul face tot posibilul pentru a continua să funcționeze în mod normal, se pregătesc să facă față posibilității foarte reale ca o pană totală de curent să cuprindă în curând capitala țării.

Potrivit lui Klitschko, începând de vineri dimineață, 450.000 de locuințe din capitala țării sunt lipsite de electricitate, de o dată și jumătate mai multe decât cele care erau lipsite de electricitate cu doar câteva zile înainte. 

"Facem tot ce putem pentru a preveni [o eventuală pană de curent], dar, să fim sinceri, inamicii noștri fac totul pentru a lăsa orașul fără căldură, fără electricitate, fără alimentare cu apă", a declarat el.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel