Ucraina este pregătită să-l elibereze pe Medvedciuk, în schimbul civililor și apărătorilor Mariupolului

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Mihail Podoliak, negociatorul-şef al Ucrainei şi consilier al preşedintelui ucrainean Zelenski, consideră că Ucraina este pregătită să îl dea la schimb pe Viktor Medvedciuk pentru eliberarea tuturor luptătorilor și locuitorilor din Mariupol, dar se îndoiește că Rusia va fi de acord cu acest lucru.

„Este într-adevăr singura propunere pe care el (Medvedciuk - n.r.) o putea avea în cap și la care Ucraina poate răspunde. Cred că suntem pregătiți, ca stat, să îi luăm pe toți oamenii din Mariupol pentru a nu muri acolo.

Dar mi se pare că Federația Rusă nu va face acest lucru. Pentru că pentru ei Mariupol a devenit un simbol al non-violenței Ucrainei. Iar rușii de astăzi sunt întorși psihologic de simboluri minunate. Iar pentru ei este un moment foarte important să distrugă simbolul neluminării Ucrainei", a afirma Podoliak în timpul unei intervenții televizate.

În același timp, Podolyak speră că "cineva ar putea sugera conducerii politice a Federației Ruse că ar fi inofensiv din punctul de vedere al unei abordări umane".

"Dar mă gândesc - ce abordare umană atunci când vorbim despre Federația Rusă?" - a adăugat negociatorul-şef al Ucrainei, citat de Pravda.

Mai mult, deputatul OPZZH, Viktor Medvedciuk, care a fost reținut de Serviciul de Securitate, a făcut luni apel la președintele ucrainean Volodymyr Zelensky și la președintele rus Vladimir Putin să-l schimbe pe el cu militarii și civilii din Mariupol.

Ulterior, șeful SBU, Ivan Bakanov, a vorbit despre detaliile operațiunii speciale de arestare. El a spus că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a încercat să-l ducă mai întâi la Nistru și apoi la Moscova. SBU l-a reținut pe Medvedciuk la ieșirea din regiunea Kiev.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a cerut Rusiei să îl schimbe pe Medvedchuk cu civili ucraineni care sunt deținuți de armata rusă - iar agențiile ucrainene de aplicare a legii să analizeze această posibilitate.

Medvedciuk este suspectat că deține o companie de stat și că a jefuit resursele naționale (petrol și gaze) în Crimeea ocupată și că a facilitat activitățile unei organizații teroriste prin scheme de cumpărare de cărbune în Republica Populară Donețk.

Viktor Medvedchuk, cel mai bun prieten al lui Putin, capturat de Serviciile secrete ucrainene

 

 

Viktor Medvedciuk, cel mai bun prieten din Ucraina al lui Vladimir Putin, a fost capturat de Serviciile Secrete Ucrainene. Medvedciuk era unul dintre posibilele nume vehiculate pentru a conduce un guvern-marionetă instalat de Moscova în cazul preluării Kievului.

Serviciile secrete din Ucraina anunță o adevărată lovitură de moral şi de imagine. Viktor Medvedciuk, cel mai bun prieten al lui Vladimir Putin, a fost prins în timp ce încerca să fugă din Ucraina. Legătura dintre cei doi este extrem de puternică, în contextul în care preşedintele Rusiei a botezat-o pe cea mai mică dintre fetele lui Medvedchuk.

Volodimir Zelensky a fost cel care a făcut anunțul, liderul de la Kiev postând și o fotografie cu politicianul capturat pe pagina sa de Facebook.

"O operațiune specială a fost efectuată datorită SBU. Bravo! Detalii mai târziu", a scris Zelensky.

Este de remarcat faptul că Medvedchuk era în uniforma Forțelor Armate ale Ucrainei atunci când a fost încătușat, scrie publicația Unian.

Încă de la începutul invaziei ruse, Viktor Medvedciuk era unul dintre posibilele nume vehiculate pentru a conduce un guvern-marionetă instalat de Moscova în cazul preluării Kievului.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel