Ucraina avertizează poporul de noi atacuri asupra infrastructurii. Primarul îndeamnă Kievul să se pregătească pentru ce e mai rău

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Războiul Rusiei împotriva Ucrainei informații de ultimă oră: Moscova revendică un sat de lângă Bakhmut în marea ofensivă din estul țării
Războiul Rusiei împotriva Ucrainei informații de ultimă oră: Moscova revendică un sat de lângă Bakhmut în marea ofensivă din estul țării

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, a avertizat duminică în legătură cu alte potențiale atacuri rusești asupra infrastructurii energetice, în timp ce primarul Kievului a îndemnat locuitorii să se pregătească să plece temporar în cazul în care capitala va rămâne fără apă și energie electrică.

În comentariile obișnuite din timpul nopții, Zelenskiy a declarat că Rusia "își concentrează forțele și mijloacele pentru o posibilă repetare a unor atacuri în masă asupra infrastructurii noastre, în primul rând, energia".

 

Peste 4,5 milioane de consumatori au rămas deja fără energie electrică

 

Peste 4,5 milioane de consumatori au rămas deja fără energie electrică, a adăugat el, pe fondul îngrijorărilor că sprijinul pentru Ucraina ar putea să se clatine pe măsură ce impactul războiului asupra prețurilor la energie și alimente persistă în timpul iernii.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, care s-a deplasat vineri la Kiev și a promis sprijinul "neclintit și de neclintit" al Washingtonului pentru Ucraina, a purtat discuții nedeclarate cu oficiali ruși, menite să evite o nouă escaladare, potrivit Wall Street Journal de duminică.

Vestea acestor contacte a urmat unui raport potrivit căruia Washingtonul ar fi îndemnat Kievul să dea un semnal de deschidere la discuții cu Rusia.

Consilierul prezidențial Mykhailo Podolyak a declarat anterior pe Twitter că Ucraina va "rezista" în ciuda atacurilor rusești asupra infrastructurii sale energetice, prin mobilizarea apărării aeriene, protejarea infrastructurii și optimizarea consumului în acest sens.

 

Locuitorii ar trebui să ia în considerare posibilitatea de a "petrece ceva timp" cu prietenii sau familia în afara orașului

 

Țara se confrunta luni cu un deficit estimat de 32% în furnizarea de energie electrică, a declarat pe pagina sa de Facebook Serghei Kovalenko, directorul executiv al YASNO, un important furnizor de energie pentru capitală.

Avertismentele au urmat comentariilor primarului Kievului, Vitali Klitschko, care i-a îndemnat pe locuitori să "ia totul în considerare", inclusiv cel mai rău scenariu în care capitala pierde energia electrică și apa.

Locuitorii ar trebui să ia în considerare posibilitatea de a "petrece ceva timp" cu prietenii sau familia în afara orașului, a spus el într-un interviu televizat sâmbătă, în care l-a acuzat pe președintele rus Vladimir Putin că vizează în mod deliberat infrastructura civilă.

"Sarcina lui este ca noi să murim, să înghețăm sau să ne facă să fugim din țara noastră pentru ca el să o poată avea. Asta este ceea ce vrea să obțină agresorul", a adăugat Klitschko.

 

Ucraina avansează spre orașul Kherson

 

Guvernatorul regional Iaroslav Yanushevych a declarat că forțele rusești au distrus aproximativ 1,5 km de linii electrice, întrerupând alimentarea orașului Beryslav.

"Este probabil că nu va exista electricitate în Beryslav până când acesta nu va fi eliberat complet de ocupație", a scris Yanushevych pe aplicația de mesagerie Telegram, adăugând că liniile electrice către Kherson au fost, de asemenea, distruse.

Duminică, agențiile de știri rusești au declarat că bombardamentele forțelor ucrainene au avariat vastul baraj ucrainean Nova Kakhovka, aflat sub control rusesc, în amonte de Kherson, pe râul Dnipro. Acestea nu au oferit nicio dovadă în sprijinul lor, iar Reuters nu a putut verifica imediat rapoartele.

Compania rusă de stat TASS a citat un reprezentant al serviciilor de urgență care a declarat că o rachetă lansată de un sistem de rachete HIMARS fabricat în SUA a lovit ecluza barajului, avariind-o.

 

Statele Unite încurajează în privat Ucraina să negocieze cu Rusia

 

Sâmbătă, Washington Post a afirmat că Statele Unite încurajează în privat Ucraina să dea un semnal de deschidere pentru a negocia cu Rusia, în timp ce Departamentul de Stat a afirmat că Moscova a escaladat războiul și nu dorește în mod serios să se angajeze în discuții de pace.

Ziarul a citat surse neidentificate care au declarat că solicitarea oficialilor americani nu are ca scop împingerea Ucrainei la masa negocierilor, ci o încercare calculată de a se asigura că Kievul își menține sprijinul altor națiuni.

Zelenskiy a semnat un decret pe 4 octombrie prin care declara oficial "imposibilă" perspectiva oricăror discuții ucrainene cu Putin, dar lăsa ușa deschisă pentru discuții cu Rusia.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a răspuns: "Am mai spus-o înainte și o vom spune din nou: Acțiunile vorbesc mai tare decât cuvintele. Dacă Rusia este pregătită pentru negocieri, ar trebui să își oprească bombele și rachetele și să își retragă forțele din Ucraina", conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel