Turiștii britanici sunt furioși deoarece trebuie să demonstreze că pot cheltui 85 de lire sterline pe zi pentru a intra în Spania din cauza Brexitului

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Turiștii britanici sunt furioși deoarece trebuie să demonstreze că pot cheltui 85 de lire sterline pe zi pentru a intra în Spania din cauza Brexitului / Foto: Unsplash
Turiștii britanici sunt furioși deoarece trebuie să demonstreze că pot cheltui 85 de lire sterline pe zi pentru a intra în Spania din cauza Brexitului / Foto: Unsplash

Turiștii britanici au reacționat cu furie după ce au aflat că ar putea fi obligați să demonstreze că pot cheltui 85 de lire sterline pe zi pentru a intra în Spania - după ce Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană.

Dovada de a avea suficienți bani lichizi nu este nici singura cerință nouă, Spania spunând că britanicii ar putea fi nevoiți să prezinte o serie de documente la intrarea în țară, conform noilor reguli introduse din cauza Brexitului.

Pe lângă solicitarea de dovezi că turiștii pot cheltui cel puțin 100 de euro pe zi - și că au la dispoziție un minim de 900 de euro (766,94 lire sterline) - agenții de frontieră spanioli ar putea cere turiștilor să dovedească faptul că au un bilet de continuare a călătoriei și cazare rezervată pentru sejurul lor.

 

Turiștii britanici sunt furioși deoarece trebuie să demonstreze că pot cheltui 85 de lire sterline pe zi pentru a intra în Spania din cauza Brexitului

 

Conform orientărilor spaniole, fondurile pot fi sub formă de valută, cecuri de călătorie, numerar, scrisori de plată sau carduri de credit. În cazul în care turiștii nu pot dovedi că se pot întreține din punct de vedere financiar, ar putea să li se refuze intrarea.

Regula, care i-a luat prin surprindere pe unii britanici, este în vigoare de la începutul anului. Fiind în afara Uniunii Europene din cauza Brexitului, Marea Britanie intră acum în categoria "țară terță", ceea ce înseamnă că se fac mai multe verificări.

Reacționând la aceste reguli, o persoană a scris pe Facebook: 'Cred că stațiunile spaniole vor fi puțin mai goale'. Potrivit The Sun, o alta a adăugat: "85 de lire sterline pe zi de persoană... Ce se întâmplă dacă ești all inclusive?

Și au continuat: "Această regulă m-ar împiedica să mai merg în Spania, deoarece îmi iau serviciile bancare ca fiind personale și nu voi arăta conturile mele niciunui străin." "Este o regulă stupidă care va încetini turismul".

O a treia persoană a acuzat Spania că încearcă să 'restricționeze oamenii care vin în vacanță și care nu au mulți bani'. Aceștia au notat: 'Dacă oamenii sunt într-o vacanță all inclusive, nu cheltuiesc bani în zona locală, deci nu ajută economia locală'. 

Între timp, un utilizator de pe Twitter a glumit: "Dacă mi-aș permite să cheltuiesc 85 de lire sterline pe zi, m-aș duce într-un loc mai bun decât Spania".

Alții și-au îndreptat furia către Brexit. Unul a scris sarcastic: "Brexit este cu adevărat cadoul care continuă să dea". Altul a întrebat retoric: "Mai multe beneficii ale Brexitului?".

„Îmi amintesc când susținătorii Brexitului ne-au spus că NIMIC nu se va schimba dacă ieșim din UE. Ce glumă”, a spus un utilizator furios de pe Twitter.

Însă un alt utilizator de Twitter a acuzat Spania că este o 'țară UE anti-Brexit', îndemnându-i pe cei pe care îi urmărea să evite cu totul să meargă în țara europeană. 'Grozav. NU mergeți în Spania. M-am săturat de aceste țări anti-Brexit din UE care ne împing în jurul nostru', a spus el.

Altcineva a subliniat pe Twitter că, de la ieșirea din Uniune, britanicii sunt acum considerați călători 'țară terță' în toate cele 27 de state UE.

Noile reguli par să fi fost o surpriză pentru mulți dintre cei care călătoresc frecvent, din cauza faptului că nu toți britanicii care intră în Spania sunt verificați. Deși toate persoanele care intră în Spania trebuie să îndeplinească cerințele, polițiștii de frontieră nu sunt obligați să verifice toate sosirile.

 

Ministerul britanic de Externe a prezentat regulile într-o declarație

 

„La controlul de frontieră spaniol, este posibil să trebuiască să prezentați un bilet de întoarcere sau de continuare a călătoriei; să arătați că aveți suficienți bani pentru șederea dumneavoastră; să prezentați dovada cazării pentru șederea dumneavoastră, de exemplu, o confirmare a rezervării la hotel, o dovadă a adresei dacă vizitați propria proprietate (de exemplu, a doua casă) sau o invitație din partea gazdei dumneavoastră sau o dovadă a adresei acesteia dacă stați la o terță parte, prieteni sau familie”, se arată în ghidul său.

"Guvernul spaniol a precizat că "carta de invitation" este una dintre opțiunile disponibile pentru a dovedi că aveți cazare în cazul în care vă cazați la prieteni sau în familie", adaugă acesta.

Ministerul spaniol de Interne a precizat: "Străinii din țări terțe trebuie să dovedească, în cazul în care li se cere acest lucru de către funcționarii însărcinați cu controlul intrării persoanelor pe teritoriul spaniol, că dispun de resurse economice pentru a intra în țară, prin numerar, cecuri de călătorie, scrisori de plată sau carduri de credit, pentru care trebuie să se dovedească, de asemenea, că dispun de fonduri suficiente". 

 

Regulile sunt prezentate pe site-ul ministerului spaniol

 

„În prezent, suma minimă care trebuie creditată este de 100 de euro de persoană pe zi, cu un minim de 900 de euro sau echivalentul său legal în valută (cu efect de la 1 ianuarie 2022)”, se arată pe site, conform Daily Mail. 

Raționamentul este că sosirile trebuie „să ajungă la o sumă care să reprezinte în euro 10% din salariul minim brut interprofesional sau echivalentul său legal în valută, înmulțit cu numărul de zile pe care intenționează să le petreacă în Spania și cu numărul de persoane care călătoresc pe cheltuiala dumneavoastră”, se arată în document.

Acesta adaugă: "În cazul în care, cu ocazia efectuării controlului de intrare a persoanelor pe teritoriul spaniol, se verifică faptul că un străin nu dispune de resurse economice suficiente pentru perioada în care dorește să rămână în Spania și să își continue călătoria spre țara de destinație sau să se întoarcă în țara de origine, sau nu are biletul sau biletele nominative, netransferabile și închise, în mijlocul de transport pe care intenționează să îl folosească, intrarea pe teritoriul spaniol îi va fi refuzată conform prevederilor legale". 

De asemenea, de la ieșirea din Uniunea Europeană, britanicii sunt obligați să aibă pașapoartele ștampilate la porțile de frontieră la intrarea și la ieșirea din țară.

Orientările Ministerului britanic de Externe precizează: "În acest sens, este nevoie de o vizită la domiciliu: 'Polițiștii de frontieră vor folosi ștampilele de pașaport pentru a verifica dacă respectați limita de 90 de zile fără viză pentru șederi scurte în spațiul Schengen. Dacă ștampilele de intrare sau de ieșire relevante nu se află în pașaportul dumneavoastră, polițiștii de frontieră vor presupune că ați depășit limita de ședere fără viză".

 

Aceeași cerință de 100 de euro pe zi se aplică și persoanelor care solicită vize Schengen din Spania

 

Mijloacele zilnice necesare pentru subzistență pentru solicitanții de vize Schengen diferă de la o țară UE și Schengen la alta.

În Belgia, de exemplu, solicitanții de vize Schengen trebuie să demonstreze că dispun de 95 de euro pe zi dacă sunt cazați la hotel și de cel puțin 45 de euro dacă sunt cazați la o unitate de cazare mai ieftină.

În Franța, suma minimă zilnică este de 120 de euro dacă turistul care sosește nu are dovada că a plătit în avans cazarea. În cazul în care cazarea a fost plătită în avans, această sumă scade la 65 de euro pe zi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel