Turcia interzice avioanelor ruseşti cu dublă înmatriculare să-i survoleze spaţiul aerian

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Turcia introduce de la 1 ianuarie 2023 o taxă de cazare turistică / Engin Akyurt, de la Pexels
Turcia introduce de la 1 ianuarie 2023 o taxă de cazare turistică / Engin Akyurt, de la Pexels

Turcia nu mai permite aeronavelor rusești cu dublă jurisdicție să-i traverseze spațiul aerian. 

Începând de la 1 noiembrie, autorităţile turce au interzis aeronavelor ruseşti cu dublă înmatriculare (înregistrate în două jurisdicţii) să zboare prin spaţiul aerian al Turciei, relatează Agenţia de presă RBC, citând surse din rândul a doi transportatori ruşi şi declaraţiile făcute de Anna Podgornaia, membru în Consiliul de administraţie al companiei Nordwind Airlines.

Potrivit Annei Podgornaia, din cauza impunerii obligativităţii de a nu survola spaţiul aerian al Turciei, durata zborurilor, în special către Egipt, a crescut cu 20-30 de minute. În prezent, durata medie a unui zbor efectuat din Rusia către Egipt este de cinci ore şi cinci minute.

Conducerea Ministerului rus al Transporturilor intenţionează să poarte convorbiri cu Turcia pe această temă, în viitorul apropiat, a declarat agenţiei un reprezentant al ministerului. La sfârşitul lunii mai, China a luat o decizie similară ce vizează avioanele Boeing şi Airbus ale transportatorilor aerieni ruşi, înmatriculate în două jurisdicţii.

"Portița" folosită de Putin

 

În luna martie, pe fondul sancţiunilor occidentale impuse industriei aviatice ruse, din cauza operaţiunilor militare din Ucraina, preşedintele Vladimir Putin a permis o dublă înregistrare a drepturilor asupra aeronavelor străine, închiriate de companiile autohtone. Legea a fost adoptată pentru ''îmbunătăţirea stabilităţii întregului sector de transporturi''.

Uniunea Europeană consideră că Rusia încălcă standardele internaţionale de securitate, permiţând transportatorilor săi ''să folosească aeronave deţinute de străini, fără un certificat corespunzător'', ceea ce este interzis de Convenţia de la Chicago, relatează Rador. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel