Turcan, după decizia CCR: „Parlamentul se va pronunța cu ceea ce e de făcut pe viitor”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
gov.ro
gov.ro

Parlamentul, în actul legal de punere în acord a legislației cu deciziile CCR se va pronunța cu ceea ce e de făcut pe viitor, spune ministrul Muncii, Raluca Turcan, după ce judecătorii constituționaliști au stabilit că legea care prevede majorarea pensiilor cu 40% este constituțională.

„În contextul deciziei CCR așa cum Parlamentul a decis menținerea punctului de pensie care să aducă o majorare de 40%, la fel Parlamentul, după decizia CCR, în actul legal de punere în acord a legislației cu deciziile CCR se va pronunța cu ceea ce e de făcut pe viitor. Din punctul nostru de vedere, atunci când vorbim de pensii, cel mai important lucru pe care trebuie să-l garantăm este plata lor, sustenabilitatea sistemului de pensii.

Nu mai puțin important este să avem și echitate și contributivitate. Am decis cu toții să creem un grup de experți prin care să răspundem acestei așteptări a celor 4,9 milioane de pensionari - echitate, contributivitate și sustenabilitate”, spune Raluca Turcan.

 

Raluca Turcan: „Cifrele pe care noi le avem arată următorul lucru”

 

Ea precizează că, în bugetul trimis Ministerului de Finanțe, se dorește ca „cel puțin indexarea cu rata inflației să se realizeze la nivelul pensiilor din sistemul public”.

Întrebată despre impactul financiar, Raluca Turcan a răspuns: „Cifrele pe care noi le avem arată următorul lucru: pe legea 263 impactul este de 93 de miliarde de lei. Dacă nu se întâmplă nimic în sistemul de pensii și rămânem pe actuala valoare a punctului de pensie. Dacă ar fi să aplicăm legea 127, creată oarecum artificial, din pix, cu valoarea punctului de referință, de PSD, efortul bugetar este de 138 de miliarde de lei”.

Judecătorii CCR au respins, miercuri, sesizarea Guvernului cu privire la legea pentru aprobarea rectificării bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, care prevăd, printre altele, majorarea cu 40% a punctului de pensie, scrie Mediafax.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

16 apr 2024, 20:40 in Știri
Primar PNL, găsit spânzurat 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel