Trupele lui Putin au scris "Pentru Darya Dugina" pe muniția trasă asupra ucrainenilor, în încercarea de a o răzbuna pe fiica consilierului liderului, ucisă într-o capcană

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Trupele lui Putin au scris "Pentru Darya Dugina" pe muniția trasă asupra ucrainenilor, în încercarea de a o răzbuna pe fiica consilierului liderului, ucisă într-o capcană / Foto: Unsplash
Trupele lui Putin au scris "Pentru Darya Dugina" pe muniția trasă asupra ucrainenilor, în încercarea de a o răzbuna pe fiica consilierului liderului, ucisă într-o capcană / Foto: Unsplash

Trupele președintelui rus Vladimir Putin au fost filmate în timp ce scriau mesajul "Pentru Darya Dugina" pe obuze și grenade înainte de a trage asupra forțelor ucrainene.

Soldații ruși din regiunea Donețk, în estul Ucrainei, au scris pe muniție că aceasta este 'răzbunarea' lor pentru Dugina, 29 de ani, fiica consilierului lui Putin, care a fost ucisă într-un atentat cu mașină capcană în weekend.

Dugina, al cărei tată, Alexander Dugin, este un ultranaționalist notoriu, a murit într-o explozie pe o autostradă din apropierea satului Bolshiye Vyazyomy, chiar în afara capitalei, sâmbătă seara.

 

Rusia acuză Ucraina de atac, iar ei insistă că a fost un atac rusesc fals

 

Kremlinul a anunțat rapid că vinovatul din spatele atentatului cu bombă, despre care se crede că era destinat lui Dugin, este Natalia Șaban-Vovk, o mamă ucraineană în vârstă de 43 de ani și presupus spion.

Dar oficialii ucraineni și occidentali, precum și o serie de comentatori ruși proeminenți, consideră că mașina capcană a fost o operațiune "sub steag fals" a forțelor pro-Kremlin, cu scopul de a înscena Ucraina și de a oferi o justificare pentru o nouă escaladare a violenței.

Vezi și: Zelenski, după oprirea istorică a centralei nucleare de la Zaporojie: Rusia a pus Ucraina şi pe toţi europenii la un pas de un dezastru radioactiv

Un videoclip arată cum forțele rusești din Batalionul Sparta din statul marionetă Republica Populară Donețk, în estul Ucrainei, scriu "Pentru Darya Dugina", "RIP Darya Dugina" și "RIP fată, te vom răzbuna" pe obuze și grenade. Soldații sunt văzuți apoi trăgând cu muniția spre forțele ucrainene.

O legendă a unui videoclip care rulează pe canalele web rusești pro-război spune așa "Pentru Darya Dugina - foc!". O alta spune: 'Iată despre ce v-am avertizat. Naziștii vor trebui să audă mult timp numele Daryei în timp ce mesajele băieților noștri zboară spre ei. Veți fi pedepsiți pentru această crimă, dragi vecini'.

 

 

Ucraina a negat cu tărie orice rol în asasinatul de la Moscova

 

Autoritățile ruse au pus asasinatul pe seama presupusului spion ucrainean Șaban-Vovk, despre care spun că s-a strecurat în Rusia - aducându-și cu ea fiica de 12 ani - și a urmărit-o pe Dugina timp de săptămâni înainte de a activa mașina-capcană mortală și de a fugi în Estonia, totul fără a fi prinsă.

Lanțul evenimentelor care au dus la moartea lui Dugina, așa cum a fost prezentat de serviciile de securitate rusești, a inclus faptul că Shaban-Vovk și-a schimbat înfățișarea și plăcuțele de înmatriculare ale vehiculului pentru a păcăli gărzile înainte de a fugi din Rusia prin granița estoniană.

FSB a publicat, de asemenea, ceea ce a susținut că sunt documentele militare ale mamei ucrainene, inclusiv o fotografie de tip pașaport a acesteia.

Dar comentatorii s-au întrebat de ce Shaban-Vovk, dacă este într-adevăr un spion ucrainean responsabil de crimă, și-ar lăsa în urmă actele militare și au acuzat autoritățile ruse că au produs un fals pentru a atribui asasinatul Ucrainei.

 

Asasinarea lui Dugina a fost profesionistă, indicând că serviciile secrete rusești sunt probabil implicate

 

Între timp, respectatul expert rus Andrei Piontkovsky a declarat că asasinarea lui Dugina a fost profesionistă, indicând că serviciile secrete rusești sunt probabil implicate, în timp ce istoricul ruso-american Dr. Yuri Felshtinsky a susținut că atacul ar fi fost autorizat de Kremlin. 

'Aruncarea în aer a mașinii celebrului fascist rus și ideolog al regimului Putin, Alexander Dugin, a fost organizată, se pare, de serviciile de securitate ruse', a declarat Felshtinski, autorul cărții 'Blowing up Ukraine'.

'Conform ultimelor rapoarte rusești, bomba a fost atașată la mașina lui Dugin în interiorul complexului său păzit. Ucraina se concentrează pe ținte militare, spre deosebire de Rusia, și nu există niciun câștig perceptibil în atacarea uneia dintre marionetele mediatice ale lui Putin sau în alocarea unor agenți operaționali rari din interiorul Federației Ruse pentru un astfel de obiectiv care este lipsit de sens pentru eliberarea Ucrainei.

'Cu toate acestea, Kremlinul va exploata probabil acest lucru pentru a face să pară că Ucraina se coboară la propriile tactici de bombardare a civililor inofensivi din Ucraina', conform Daily Mail.

 

Înainte de asasinarea fiicei sale, Dugin a publicat o postare critică la adresa lui Putin

 

Cu șapte ore înainte de asasinatul de sâmbătă seara, Dugin a publicat o postare online vitriolantă pe Telegram în care spunea că războiul din Ucraina este acum mai important decât președinția lui Putin. 

Dugin afirmase că războiul și 'rezistența disperată a regimului atlantic-nazist de la Kiev' cere din partea Rusiei 'transformări interne'. Tonul a fost puternic critic la adresa lui Putin.

Majoritatea observatorilor internaționali rămân convinși că asasinatul a fost de fapt comis de agenți ruși care doreau să-l reducă la tăcere pe tatăl victimei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel