Trei ex-lideri regionali catalani critică statul spaniol: „Cu această Spanie nu putem construi o Europă“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Trei foşti lideri ai Generalitat, guvernul Comunităţii autonome spaniole Catalonia - Arthur Mas, Carles Puigdemont şi Quim Torra - au criticat statul spaniol care, în opinia lor, este incompatibil cu Europa drepturilor omului, într-o conferinţă de presă comună la Perpignan (sudul Franţei), transmite sâmbătă AFP.

"Este oare normal că (ultimii) trei lideri au fost destituiţi pentru că au organizat acţiuni paşnice? Când apărăm idei non-violente, numesc asta 'rebeliune'. Când votăm şi ne manifestăm paşnic, numesc asta 'răzvrătire'. Şi când îi lăsăm să voteze pe cetăţeni şi acţionăm, supraveghind acest vot, numesc asta 'lovitură de stat'. Cu această Spanie nu putem construi o Europă. Europa drepturilor omului este incompatibilă cu o ţară care nu aplică decât represiunea'', a declarat Arthur Mas, prezent alături de Quim Torra şi de Carles Puigdemont la Casa de la Generalitat din Perpignan.

În opinia lui Carles Puigdemont, exilat în Belgia, în prezent eurodeputat şi care face obiectul unui mandat de arestare în Spania pentru rebeliune şi deturnare de fonduri, "noi ne aflăm aici pentru a denunţa persecuţia judiciară" a Madridului.

"Avem un obiectiv clar, acela de a crea o republică catalană pe care o vom obţine pe cale paşnică, prin dialog şi la urne. Ne-a fost aplicată o justiţie paralelă", au declarat cei trei foşti lideri catalani, care s-au exprimat în engleză, franceză şi catalană, titrează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel