Transfer bancar, în sumă de aproape 890.000 de dolari, către Ambasada Rusiei, blocat de Bulgaria

Nicoleta Nicolau / 06 iul 2022, 16:17

Bulgaria a blocat un transfer bancar în sumă de aproape 890.000 de dolari către Ambasada Rusiei, pe fondul sancţiunilor UE, a declarat miercuri ministrul de finanţe, Assen Vassilev

Decizia Bulgariei vine la câteva zile după ce Sofia a expulzat 70 de membri ai personalului diplomatic rus din ţară.

"Este vorba despre un transfer bancar către Ambasada Rusiei, care intră direct sub incidenţa sancţiunilor Comisiei Europene. Nu există conturi bancare îngheţate", a declarat Vassilev,potrivit Rador, care citează Reuters.

Assen Vassilev a spus că Ambasada Rusiei a cerut o derogare deoarece fondurile erau necesare pentru plata salariilor personalului. Oficialul a spus că guvernul bulgar poartă în prezent discuţii cu Bruxelles-ul privind renunţarea la sancţiuni sau pentru a permite transferul.

Bulgaria, stat membru al UE şi NATO, cândva un aliat apropiat al Rusiei, a fost marcată de tensiuni diplomatice după ce premierul în funcţie, Kiril Petkov, a anunţat expulzarea a 70 de membri ai personalului diplomatic rus din motive de spionaj.

Moscova a spus că va riposta, iar ambasadorul Rusiei la Sofia a anunţat că va cere Guvernului rus să închidă Ambasada. UE şi alte ţări occidentale au impus Rusiei sancţiuni economice drastice din cauza invaziei în Ucraina. 

Ministrul demisionar al finanţelor din Bulgaria neagă informația

 

Ministrul demisionar al finanţelor din Bulgaria, Asen Vasilev, a infirmat declaraţia preşedintelui grupului parlamentar al partidului "Există un Astfel de Popor", Toşko Iordanov, potrivit căreia conturile Ambasadei Rusiei în Bulgaria au fost îngheţate.

"Există un transfer către Ambasada Rusiei, care intră direct sub sancţiunile Comisiei Europene. Ambasada Rusiei a solicitat o derogare, adică Bulgaria să anuleze sancţiunile pentru acest transfer, iar în privinţa acestei derogări, ne consultăm cu Comisia Europeană. Când primim de acolo o poziţie, dacă trebuie să ridicăm sancţiunile pentru acest transfer special... Ei (Ambasada Rusiei în Bulgaria - n.r.) susţin că transferul este pentru salarii în valoare de 890.000 de dolari", a explicat Vasilev.

Anterior, preşedintele Grupului parlamentar al partidului "Există un Astfel de Popor" (ITN), Toşko Iordanov, a declarat că Ministerul Finanţelor de la Sofia a blocat banii Ambasadei Rusiei. Iordanov a adăugat că acest lucru va aduce pierderi şi companiilor bulgare care operează pe piaţa rusă.

Preşedintele grupului parlamentar al ITN şi-a exprimat indignarea legată de faptul că pasul nu numai că a fost făcut în secret, ci şi fără a se lua în considerare care ar putea fi acţiunea reciprocă a autorităţilor ruse.

"Şi Bulgaria are o ambasadă în Rusia, iar relaţiile diplomatice nu au fost încă întrerupte", a avertizat Iordanov. Deputatul nu a dezvăluit de unde a obţinut astfel de informaţii, având în vedere că acestea nu au fost comunicate de Guvernul bulgar.

 

MAE, atenționare de călătorie în Bulgaria: Noi prevederi privind taxele de drum

 

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Bulgaria că, începând cu luna iulie, au intrat în vigoare noi prevederi referitoare la taxele de drum (TOLL) pentru circulația autovehiculelor de marfă și pasageri.

Începând cu data de 1 iulie, drumurile naționale de categoria a II-a vor fi incluse în sistemul de taxare tip TOLL pentru autovehiculele de marfă și pasageri, iar cuantumul acestor taxe de drum pentru autostrăzi și drumurile naționale de categoria I va fi majorat în două etape. Astfel, majorarea cuantumului taxelor pentru mijloacele de transport marfă și pasageri cu greutate mai mare 3,5 tone se va realiza începând cu data de 1 iulie 2022 și, respectiv, data de 1 ianuarie 2023.

Taxele pentru vinietele electronice în Bulgaria, pentru mijloacele de transport cu greutate de până la 3,5 tone, vor fi reduse cu 10% începând cu data de 1 ianuarie 2023; până la data de 31 decembrie 2022, cuantumul lor rămâne neschimbat.

MAE, atenționare de călătorie în BulgariaA. Pentru mijloacele de transport cu greutate cuprinsă între 3,5 și 12 tone, în funcție de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum până la data de 31 decembrie 2022:

• între 6 și 9 stotinci (100 stotinci = 1 leva) pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;
• între 5 și 8 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria I;
• între 2 și 3 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria a II-a.

Pentru mijloacele de transport cu greutate cuprinsă între 3,5 și 12 tone, în funcție de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum, începând cu data de 1 ianuarie 2023:

• între 10 și 13 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;
• între 6 și 9 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria I;
• între 4 și 7 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria a II-a.

B. Pentru mijloacele de transport cu greutate mai mare de 12 tone, care prezintă 2 sau 3 osii, în funcție de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum până la data de 31 decembrie 2022:

• între 16 și 20 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;
• între 13și 17 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria I;
• între 9 și 11 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria a II-a.

Pentru mijloacele de transport cu greutate mai mare de 12 tone, care prezintă 2 sau 3 osii, în funcție de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum, începând cu data de 1 ianuarie 2023:

• între 26 și 30 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;
• între 22 și 25 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria I;
• între 19 și 23 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria a II-a.

Noi prevederi privind taxele de drumC. Pentru mijloacele de transport cu greutate mai mare de 12 tone, care prezintă 4 sau mai multe osii, în funcție de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum până la data de 31 decembrie 2022:

• În limita a/de la 15 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe pe drumurile naționale de categoria a II-a pentru mijloacele de transport din categoria EURO VI, EEV și 32 de stotinci pentru mijloacele de transport din categoria EURO 0, I, II, pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă.
Pentru mijloacele de transport cu greutate mai mare de 12 tone, care prezintă 4 sau mai multe osii, în funcție de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum începând cu data de 1 ianuarie 2023:
• În limita a/de la 29 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe pe drumurile naționale de categoria a II-a pentru mijloacele de transport din categoria EURO VI, EEV și 43 de stotinci pentru mijloacele de transport din categoria EURO 0, I, II, pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă.

D. Pentru autocarele cu greutate între 3,5 și 12 tone, în funcție de categoria și clasa acestora, se vor achita următoarele taxe de drum, până la data de 31 decembrie 2022: între 1 și 5 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs, iar de la data de 1 ianuarie 2023, între 2 și 8 stotinci.

E. Pentru autocarele cu greutate de peste 12 tone, în funcție de categoria și clasa acestora, se vor achita drept taxe de drum, până la data de 31 decembrie 2022, între 2 și 6 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs, iar de la data de 1 ianuarie 2023, între 3 și 9 stotinci.

În acest context, este subliniată importanța informării corecte a șoferilor români, a achiziționării din timp a vinietelor electronice și achitării conforme a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Bulgaria, în conformitate cu legislația în vigoare. 

Toți cei interesați pot obține informații relevante, după cum urmează:

• privind vinieta electronică și taxele de drum tip TOLL - www.bgtoll.bg/ro/;
• privind situația traficului prin punctele de trecere a frontierei bulgare - www.mvr.bg/gdgp/информационен-център/пресцентър/ежедневен-трафик-по-гкпп;
• privind starea actuală a drumurilor - pe aplicația gratuită LIMA www.lima.api.bg, pe pagina de Internet a Agenției “Infrastructura Rutieră” – www.api.bg și la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop;
• privind regimul vamal la intrarea în R. Bulgaria dinspre Turcia pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiții de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) și pe site-ul Agenției “Vămi” din Bulgaria - www.customs.bg/wps/portal/agency-en/home/info-citizens;
• privind starea vremii - www.weather.bg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0