Tradiție inedită în Islanda - Jolabokaflod. Darurile pe care și românii din țara elfilor le pun sub brad, de Crăciun

Crăciunul în Islanda ar putea fi cel mai bun moment al anului pentru aceia care iubesc să citească. Islandezii au o tradiție frumoasă în a-și oferi cărți unii altora în ajunul Crăciunului și mai apoi, petrec noaptea citind.

Acest obicei este atât de adânc înrădăcinat în cultura lor, încât este motivul pentru „Jolabokaflod”, atunci când majoritatea cărților din Islanda sunt vândute între septembrie și decembrie, anual și se fac pregătirile necesare pentru a fi dăruite de Crăciun.

Un obicei deosebit de frumos, inedit, de care islandezii sunt foarte mândri, este acela de a se oferi, în seara de Ajun, cărţi – un Crăciun cu cărţi – parte integrantă a unui adevărat fenomen numit “Jolabokaflod” (“Potopul de Crăciun” – “Potop” cu cărţi), iar seara să fie petrecută acasă, în linişte, fiecare citind şi bucurându-se de cartea pe care a primit-o.

Tradiția numită „The Book Flood” sau „Jolabokaflod” datează pe pe vremea celui de-al doilea război mondial, când Islanda trecea printr-o perioadă critică din punct de vedere financiar. Multe familii erau în imposibilitatea de a cheltui prea mult pe cadouri. Cu toate acestea, hârtia și, prin urmare, cărțile rămase erau destul de ieftine. Astfel, acestea au devenit primul cadou de Crăciun pentru majoritatea familiilor islandeze și a rămas la fel până în prezent.


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy