Timișoara, Capitala Culturală Europeană în 2023 găzduiește prestigiosul Festival George Enescu

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Timișoara, Capitala Culturală Europeană în 2023 găzduiește prestigiosul Festival George Enescu / Foto: Facebook
Timișoara, Capitala Culturală Europeană în 2023 găzduiește prestigiosul Festival George Enescu / Foto: Facebook

Timișoara, desemnată Capitala Culturală Europeană în 2023, se pregătește să găzduiască prestigiosul Festival George Enescu, aducând în prim-plan mari ansambluri muzicale de pe întreg globul. 

Șase concerte de excepție, dirijate de maestri remarcabili precum Matthias Pintscher, Patricia Kopatchinskaja, Martijn Dendievel, Vlad Vizireanu și Gabriel Bebeșelea, promit o experiență muzicală cu adevărat deosebită în perioada 3 - 20 septembrie..

 

Festivalul George Enescu: O Armonie Culturală la Timișoara

 

În acest an, Festivalul Internațional George Enescu revine în Timișoara cu o serie de concerte ce vor bucura publicul local și numeroșii turiști atrași de evenimentele Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Numele emblematice precum Ansamblul Intercontemporain, Cvartetul Fine Arts, Filarmonica Banatul, Romanian Chamber Orchestra, Camerata Bern cu Patricia Kopatchinskaja sau Manchester Camerata, sub bagheta dirijorului Vlad Vizireanu, vor umple Sala Capitol a Filarmonicii Banatul.

Această colaborare între cele două evenimente culturale majore nu numai că îmbogățește peisajul artistic, dar și consolidează prezența României pe harta culturală globală, conform declarației Cristinei Uruc, director Artexim.

Dana Țurcan, managerul proiectului, și-a exprimat entuziasmul, menționând că aducerea Festivalului Internațional George Enescu la Timișoara, alături de ansamblurile de prestigiu din întreaga lume, este o onoare. Într-un an special pentru Timișoara și pentru țară, unde se aduc contribuții semnificative în oferirea unor experiențe artistice și culturale de înaltă calitate, această oportunitate este cu atât mai prețioasă datorită titlului de Capitală Europeană a Culturii acordat Timișoarei în 2023.

 

Programul celor șase concerte

 

Programul celor șase concerte oferă o serie de experiențe muzicale remarcabile. Concertul de deschidere, pe 3 septembrie, de la ora 19:00, va fi susținut de Ensemble Intercontemporain. Ansamblul compus din 30 de muzicieni profesioniști specializați în muzică contemporană și experimentală, sub conducerea dirijorului Matthias Pintscher, vor interpreta lucrări semnate de compozitori importanți ai secolului XX și XXI, precum Pierre Boulez, Karlheinz Stockhausen, György Ligeti, Luciano Berio, Iannis Xenakis sau Gérard Grisey.

Fine Arts Quartet va susține al doilea concert pe 4 septembrie, de la ora 19:00. Cvartetul de coarde american, cu o istorie impresionantă și recunoaștere puternică în lumea muzicii clasice, va interpreta cu virtuozitate capodopere ale muzicii de cameră, inclusiv repertorii mai puțin cunoscute, ceea ce îi diferențiază.

 

Romanian Chamber Orchestra va oferi un concert emoționant adresat familiilor

 

Romanian Chamber Orchestra va oferi un concert emoționant adresat familiilor, intitulat "Pinocchio... cu corzi atașate". Alături de lucrări celebre semnate de W. A. Mozart sau B. Bartók, vor interpreta în premieră națională lucrarea "Aventurile lui Pinocchio în Funland" a lui M. Gandolfi. Renumita actriță Ioana Mărcoiu va fi narator în "Pinocchio", iar tânărul clarinetist Petru Pane va interpreta un aranjament semnat de Alin Chelărescu al celebrului "Dansuri populare românești" de B. Bartók.

Concertul din 6 septembrie, de la ora 19:00, va fi dirijat de maestrul Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai valoroși dirijori români contemporani. Romanian Chamber Orchestra, prin contribuția sa la patrimoniul național și calitatea sa, reprezintă un punct de referință în cultura românească.

Invitația este extinsă pentru concertul simfonic extraordinar susținut de Orchestra Filarmonicii Banatul Timișoara, alături de celebrul Cvartet Arcadia, pe 7 septembrie, ora 19:00. În 14 septembrie, ora 19:00, Camerata Bern va continua seria concertelor. Fondată în 1962, în Elveția, ansamblul îmbină inovația și calitatea artistică la cel mai înalt nivel posibil.

 

Surprize în ultima zi

 

Pe 20 septembrie, ultima zi a Festivalului Internațional George Enescu la Timișoara, vă așteaptă un concert inedit susținut de Manchester Camerata, ansamblu considerat "cea mai curajoasă orchestră din Marea Britanie". Cu numeroase concerte și colaborări în activitatea sa, Manchester Camerata aduce un amestec de măiestrie și excelență artistică. Orchestra s-a remarcat prin colaborări internaționale și prin implicarea în sănătatea mentală a comunităților în perioada pandemică, oferind concerte memorabile.

Cele șase concerte de excepție sunt organizate de Asociația Scena Muzicală, Clubul Rotary Cetate și Filarmonica Banatul. Festivalul George Enescu este cel mai important eveniment de muzică clasică din România și unul dintre cele mai relevante din Europa în acest domeniu. Prima ediție a festivalului a avut loc în 1958.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel