Textile și obiecte decorative tradiționale românești, vedetele unei expoziții din New York în acest weekend

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Textile și obiecte decorative tradiționale românești, vedetele unei expoziții din New York în acest weekend / Foto: Unsplash
Textile și obiecte decorative tradiționale românești, vedetele unei expoziții din New York în acest weekend / Foto: Unsplash

Între 31 martie și 21 aprilie, Institutul Cultural Român (ICR) din New York va găzdui o expoziție specială care pune în valoare textilele și obiectele decorative tradiționale din România.

Evenimentul, intitulat Din paradisul pământesc, "propune un dialog unic între o suită de obiecte remarcabile de broderie românească, selectate de marele curator Florica Zaharia, și creațiile artistei Rodica-Ioana Ghilea, inspirate de aceste obiecte de patrimoniu unice și spectaculoase", se arată în comunicatul de presă.

 

Obiectele expuse sunt realizate manual la începutul secolului XX în sudul României



Florica Zaharia, fostă șefă a departamentului de textile al Metropolitan Museum of Art din New York și director fondator al Muzeului Textilelor din Băița, județul Hunedoara, a selectat pentru această expoziție unele dintre cele mai impresionante piese din colecția muzeului românesc, în special eșarfe și prosoape. Acestea vor fi expuse alături de broderii și ornamente realizate manual de artista Rodica-Ioana Ghilea.

"Organizată în acest fel, expoziția își propune să ofere o imagine a bogatei tradiții românești în domeniul textilelor și obiectelor decorative, nu doar pentru a pune în valoare un patrimoniu de excepție, ci și pentru a reconfirma posibilitățile artistice actuale ale acestui tip de meșteșuguri", precizează ICR New York.

"Concentrându-se pe tema naturii și a organicului, proiectul evidențiază, așadar, relevanța actuală a unor obiecte realizate manual la începutul secolului XX în sudul României", a adăugat acesta conform publicației Romania-Insider.

 

Expoziția poate fi văzută până pe 21 aprilie

 

Colecția este formată din aproximativ 12.000 de piese și instrumente textile și cuprinde textile plate, costume, accesorii și unelte din România, dar și din Europa Centrală și de Est, Europa de Vest, Orientul Apropiat, India, Asia Centrală, Japonia, China, Asia de Sud-Est, Africa, Oceania și America. 

Vernisajul va avea loc vineri, 31 martie, între orele 18-21, în Galeria Brâncuși a Institutului Cultural Român de la New York și va fi urmat de o discuție cu Florica Zaharia și Rodica-Ioana Ghilea despre arta textilă tradițională și contemporană între orele 18-19.

Expoziția va fi deschisă până pe 21 aprilie 2023. Mai multe detalii sunt disponibile aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel