Țările europene nu se înțeleg pe plafonarea prețului la gaze. Belgia, Grecia, Italia şi Polonia amenință cu un blocaj complet

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Belgia, Grecia, Italia şi Polonia au ameninţat vineri că vor bloca un nou set de măsuri avut în vedere de Comisia Europeană pentru a atenua impactul crizei energetice, deoarece sunt nemulţumite de faptul că printre propuneri nu se numără şi plafonarea preţului gazelor, susţin sursele diplomatice consultate de Reuters. 

Aceste diviziuni persistente între cele 27 de state membre UE cresc şansele ca miniştrii energiei din blocul comunitar să nu poată să îşi dea aprobarea finală pentru plafonarea preţului gazelor la reuniunea lor din 24 noiembrie, aşa cum se preconiza anterior.

Potrivit unor surse diplomatice citate de Reuters, la o reuniune a ambasadorilor statelor membre UE, care a avut loc vineri, reprezentanţii Belgiei, Greciei, Italiei şi Poloniei au anunţat că vor o propunere completă cu privire la plafonarea preţului gazelor din partea Executivului comunitar înainte de reuniunea miniştrilor Energiei din 24 noiembrie. În caz contrar, cele patru state au ameninţat că nu vor fi de acord cu întregul pachet de măsuri care trebuie aprobat, pachet care include şi demararea achiziţiilor comune de gaze în blocul comunitar precum şi urgentarea procedurilor de eliberare a autorizaţiilor pentru proiectele din domeniul energiilor regenerabile.

Comisia Europeană, care elaborează legislaţia UE şi o supune aprobării statelor membre, a reacţionat prin promisiunea că va prezenta o schiţă a unui plafon de preţ la gaze şi va face acest lucru înainte de reuniunea miniştrilor Energiei din 24 noiembrie.

Sunt șanse foarte mici ca proiectul să fie aprobat

 

Însă şansele ca această schiţă să fie gata pentru a fi aprobată până la 24 noiembrie sunt foarte mici, susţin sursele care au luat parte la discuţiile cu uşile închise care au avut loc vineri.

Singure, cele patru state menţionate nu pot bloca un acord la nivelul Uniunii Europene. Însă ar putea face acest lucru dacă reuşesc să pună la punct o coaliţie mai amplă în rândul majorităţii statelor membre UE care cer de mai multe luni o plafonare a preţului gazelor naturale pentru a duce în jos preţurile ridicate de pe piaţă.

Opoziţia la ideea plafonării este limitată la câteva state membre dar în fruntea lor se află Germania, cea mai mare economie a blocului comunitar, care susţine că un plafon riscă să îi descurajeze pe furnizorii de gaze şi de asemenea ar reduce stimulentele pentru a diminua consumul de gaze în UE.

Lipsa unui acord în rândul celor 27 de state membre UE slăbeşte răspunsul blocului comunitar la o gravă criză energetică, ce are legătură cu războiul din Ucraina şi inflaţia record din UE, care se confruntă în prezent cu o nouă recesiune tocmai când şi-a revenit după pandemia de COVID. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel