Tăriceanu ameninţă: "Dacă Orban refuză, vom sesiza CCR"

Andreea Cosma |
Data publicării:

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat că, dacă premierul refuză să se prezinte în faţa Parlamentului, există un conflict interinstituţional şi va trebui făcută o sesizare la CCR.

"Este un gest pe care nu-l înţeleg, din mai multe motive. În primul rând, am să vă spun că Parlamentul lucrează. Sigur că a funcţionat mai greu, mai complicat, utilizând mijloace de comunicare cum ar fi sesiunile organizate pe platforme online. Astăzi, de exemplu, am făcut un exerciţiu şi am votat la Senat cu tabletele, deci Parlamentul a putut să funcţioneze. Însă, după cum ştiţi, deja de ieri au fost prezenţi parlamentari, fie senatori, fie membri ai Camerei Deputaţilor, şi de săptămâna viitoare probabil că această prezenţă va fi şi mai consistentă, pentru că, într-adevăr, constatăm cu toţii că această formulă a comunicării de la distanţă, chiar şi cu mijloace de comunicare moderne, nu este adecvată pentru această instituţie care este Parlamentul, instituţie de dezbatere democratică unde, până la urmă, contactul vizual direct este necesar", a spus Tăriceanu, vineri, la Antena 3.

El a menţionat că premierul, conform Constituţiei, este obligat, ori de câte ori este invitat la Parlament, să vină şi să îşi prezinte punctul de vedere pe care Parlamentul i-l solicită. De asemenea, Tăriceanu a amintit că în Hotărârea nr 4/2020 prin care s-a votat prelungirea stării de urgenţă, se prevede că premierul trebuie să prezinte la fiecare 7 zile, în faţa Parlamentului, măsurile pentru combaterea epidemiei.

"Eu am făcut o adresă către Biroul permanent al Senatului, care a fost adusă la cunoştinţa Birourilor permanente ale celor două Camere, şi, ca urmare, Birourile permanente au hotărât ieri să îi trimită o scrisoare premierului prin care îl invită la Parlament", a adăugat Tăriceanu.

"Deci, problema cum se organizează Parlamentul, e problema noastră, nu e problema premierului! Premierul are o singură obligaţie: să vină în faţa Parlamentului şi să prezinte raportul solicitat.(...) Dacă premierul va refuza pentru diferite motive să se prezinte în faţa Parlamentului, atunci suntem în situaţia unui conflict interinstituţional, un conflict constituţional şi noi vom sesiza Curtea Constituţională", a mai spus Tăriceanu.

Premierul Ludovic Orban a declarat vineri că se va prezenta în Parlament atunci când va fi reluată activitatea, dacă va fi invitat. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel