Țara care majorează pentru prima oară în 30 de ani prețul la electricitate. Va fi de trei ori mai scump

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Există țări pe planetă care nu au mai operat modificări la prețul curentului electric din anii '90. Printre acestea se află și Libanul, care însă acum anunță scumpiri majore. 

Compania naţională de electricitate Liban, Electricite du Liban (EDL), a majorat marţi, pentru prima dată din anii 1990, preţul pe care îl percepe pentru electricitate, declarat un purtător de cuvânt al EDL.

Astfel, energia electrică va fi tarifată de acum la 10 cenţi pe kilowatt-oră (kWh) pentru primii 100 kWh consumaţi, şi 27 de cenţi pe kWh pentru ce se depăşeşte, a spus purtătorul de cuvânt. Costurile cu energie electrică vor fi calculate în lire libaneze, la cursul de schimb afişat de platforma Sayrafa al Băncii Centrale, care anunţa marţi o rată de schimb de aproximativ 30.000 de lire sterline pentru un dolar american.

Preţul în lire libaneze era anterior echivalent cu aproximativ un cent de dolar american pe kWh, relatează Rador. 

 

Președintele în exercițiu își termină mandatul marcat de o prăbușire economică

 

Preşedintele libanez Michel Aoun părăseşte duminică palatul prezidenţial la sfârşitul mandatului său, fără a avea desemnat un succesor, relatează AFP.

Sute de susţinători ai lui Aoun, un creştin în vârstă de 89 de ani, fondator al Curentului Patriotic Liber (CPL, aliat al Hezbollah), se îndreptau spre palatul prezidenţial Baabda din Beirut, pentru a-l însoţi pe preşedinte până la domiciliul său, în cadrul unei ceremonii populare, a constatat un fotograf al AFP.

'Am venit să-l escortăm pe preşedinte la finalul mandatului şi să-i spunem că sunt alături de el şi că vom continua lupta alături de el', a afirmat Joumana Nahed, o învăţătoare.

Agitând portrete ale preşedintelui, mulţi îmbrăcaţi în portocaliu, culoarea CPL, zeci de susţinători ai fostului comandant al armatei au petrecut noaptea în corturi lângă palatul prezidenţial.

Mandatul de şase ani al lui Michel Aoun, care a fost marcat de prăbuşire economică, o explozie ce a devastat capitala şi de o revoltă populară, se încheie luni, fără ca deputaţii să fi reuşit să aleagă un succesor, din cauza divergenţelor politice.

Această perspectivă îngrijorează comunitatea internaţională, cu atât mai mult cu cât ţara va fi condusă de un guvern responsabil cu gestionarea treburilor curente, în condiţiile în care divergenţele politice au împiedicat şi formarea unui nou cabinet după legislativele din primăvară.

Parlamentul s-a reunit deja de patru ori într-o lună, fără rezultat, nici tabăra Hezbollahului musulman şiit, puternica mişcare armată ce domină viaţa politică în Liban, nici tabăra opozanţilor acestuia nedispunând de o majoritate clară pentru a impune un candidat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel