Talibanii au lansat atacul asupra capitalei Kabul. Diplomaţii, evacuaţi cu un elicopter

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Insurgenţii talibani au intrat duminică în capitala Afganistanului, Kabul, a declarat un oficial al ministerului afgan de interne, în timp ce SUA a evacuat diplomaţii din ambasada sa cu elicopterul. 

Înaltul oficial afgan a declarat pentru Reuters că talibanii au atacat şi au intrat „din toate părţile”, dar nu a oferit alte detalii. Preşedintele afgan Ashraf Ghani a capitulat și talibanii vor forma un guvern interimar.

Un oficial NATO a spus că mai mulţi diplmaţi ai UE au fost mutaţi într-un loc mai sigur din capitală.

Oficialii americani au declarat că diplomaţii au fost transportaţi către aeroport de la ambasada din districtul Wazir Akbar Khan. Mai multe trupe americane au fost trimise să ajute la evacuări după ce avansul fulgerătoar al talibanilor a adus grupul islamist la porţile capitalei în doar câteva zile.

Un oficial taliban a declarat pentru Reuters că grupul nu doreşte nicio victimă, deoarece a preluat conducerea oraşului.

Focuri de armă în mai multe puncte din jurul Kabulului

 

Totuşi, un tweet de pe contul oficial al palatului prezidenţial afgan nota că au fost auzite focuri de arme în mai multe puncte din jurul Kabulului, dar că forţele de securitate, în coordonare cu partenerii internaţionali, deţin în continuare controlul oraşului.

În dimineaţa zilei, insurgenţii au capturat şi oraşul Jalalabad din est şi deţin astfel controlul autostrăzii cheie pe care transportă marfă în ţara fără ieşire la mare. De asemenea, au preluat postul de frontieră Torkham din apropiere de Pakistan, lăsând aeroportul din Kabul singura cale de ieşire din Afganistan.

Un lider taliban de la Doha, unde se încercă negocieri de pace, a declarat că luptătorilor li s-a ordonat duminică să se abţină de la violenţă.

Emiratul islamic, aşa cum se intitulează talibanii, „îşi va proteja, ca întotdeauna, viaţa, proprietatea şi onoarea şi va crea un mediu paşnic şi sigur pentru naţiunea sa iubită”, a spus acesta, adăugând că diplomaţii şi lucrătorii din domeniul medical nu vor întămpina probleme dacă vor să părăsească capitala, relatează Al Jazeera.

Biden a declarat că administraţia sa le-a spus oficialilor talibani în discuţiile din Qatar că orice acţiune care pune în pericol personalul SUA „va fi întâmpinată cu un răspuns militar rapid şi puternic al SUA”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel