Taci și înghite. Rețetă tradițională ciobănească de mămăligă în straturi

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
tari_si_inghite_reteta
tari_si_inghite_reteta

Taci și înghite este o mâncare de măligă cu brânză în straturi și ou, coaptă la cuptor. Rețeta constă în straturi de mămăligă și brânză, iar pe deasupra ouă coapt. Toate gospodinele au a îndemână ingredientele necesare acestui fel de mâncare tradițională ciobănească.

 

Taci și înghite se face din mămăligă, brânză, ouă, carnați, cașcaval, smântână

Pentru mămăligă aveți nevoie de 1 litru de lapte, 1 linguriță cu vârf de sare, 200 de grame de mălai.

Citește și Cartofi copți striviți cu usturoi, extrem de aromați și de savuroși. Rețeta rapidă de care te vei îndrăgosti

Pentru straturi aveți nevoie de 4 ouă, 250 gr. brânză, 100 gr. unt, 1/2 linguriță piper proaspăt măcinat, 1 strop de sare, 100 gr. cârnați, jumări. 

Pentru servire:  smântână

 

Taci și înghite, mod de preparare

 

Fierbeți, într-un ceaun 1 litru de lapte gras cu 200 de grame de smântână. Adăugați 1 linguriță de sare. Când amestecul clocotește, adăugați cam 300 grame de mălai. Amestecați constant, în timp ce ceaunul fierbe pe foc mic, vreo 20 minute.

 

Dacă ți-a plăcut rețeta Taci și Înghite, s-ar putea să îți placă și rețeta Prăjitura de casă Nero cu ciocolată și mere. Rețeta ușor de făcut și apreciată de toată familia

 

Acum pregătim un amestec din brânză frământată, telemea și cașcaval. Peste brânza frământată se rade telemeaua și cașcavalul în proporții diferite, după gust,  Se amestecă bine cele trei tipuri de brânză și se poate folosi pentru rețeta noastră de Taci și Înghite.

 

Taci și Înghite, mod de asamblare

 

Se încinge cuptorul la 190°C. Se unge interiorul unei cratițe cu unt.  Dacă optați pentru forme individuale, le ungeți pe acelea. Se așează un strat de circa  1,5 cm. mămăligă, se presară jumătate din brânză și puțin unt. Apoi se adaugă un strat de cărnați tăiați felii su jumări. Se întinde un al doilea strat de mămăligă peste care se presară restul de brânză.

Dacă ți-a plăcut rețeta Taci și Înghite, s-ar putea să îți placă și rețeta Pizza Moldovenească, cu blat pufos, brânză de burduf și ochiuri. Rețeta care te va cuceri

 

Se întinde un al treilea strat de mămăligă, se nivelează, după care cu dosul unei linguri, se fac 4 adâncituri în mămăliga fierbinte. Adânciturile trebuie să aibă atât loc cât să încapă 1 ou, circa 2 – 3 cm. Se sparge câte un ou în fiecare adâncitură.

Se asezonează ouăle cu sare fină, ținând cont că și brânza e sărată. Se pune câte o bucățică de unt pe ouă. De asemenea,  se poate rade și niște cașcaval deasupra.

 

Taci și înghite, gata de dat cuptor

 

Taci și înghite se dă la cuptor până capătă oarecare culoare. Se scoate de la cuptor și se mănâncă imediat, nu e genul de mâncare pe care să o lași să se răcească. Taci și înghite, mămăligă cu brânză în straturi și ou la cuptor se servește fierbinte, ca să vă bucurați de brânza grasă și de gălbenușul de ou încă moale. Alături de această mămăligă cu brânză și ou la cuptor se poate pune și smântână grasă. Poftă bună.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel