Alivenci moldovenești pufoase. Rețeta tradițională de pe vremea lui Ion Creangă

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
alivenci_moldovenesti_pufoase
alivenci_moldovenesti_pufoase

Alivenci moldovenești pufoase, cunoscute şi sub denumirea de „plăcinta ciobanului“, alivencile sunt de fapt nişte plăcinte cu branză și mălai, o delicatesă din bucătăria tradiţională moldovenească.

Alivenci moldovenești pufoase și fragede pot fi un aperitiv savuros dacă e sărat sau un desert cu adevărat fabulos, dacă e dulce. Nu este greu de făcut, iar rezultatul este absolut delicios. Este o rețetă țărănească autentică, care se face cu lapte proaspăt, caș proaspăt sau brânza frământată.

Aveți nevoie de 1 litru de lapte proaspăt 2%, 100 grame unt 82%, 1 plic zahăr vanilat, sare de mare iodată după gust, 300 grame de mălai, 500 grame brânză de vaci, 300 grame smântână 20%, 5 ouă, 50 grame făină albă de grâu.

 

Ar putea să vă placă și: Orez cu prune uscate, afumate. Rețeta ca la bunica acasă
 

Pentru umplutură aveți nevoie de 200 grame zahăr, coajă de lămâie, 5 ouă, dulceață după gust, zahăr pudră după gust


Alivenci moldovenești pufoase și fragede, mode de preparare


Într-o cratiță puneți la fiert laptele împreună cu untul, zaharul vanilat și sarea. Când laptele dă în primul clocot, puneți mălaiul amestecând mereu, astfel încât să nu formeze cocoloașe. După aproximativ 5 minute opriți focul și lăsați la răcit.

 

Ar putea să vă placă și: Prăjitura cu mere pentru leneși. Rețeta simplă pe care n-ai cum s-o ratezi

 

Într-un bol puneți brânza dulce, smântână, gălbenușurile, făina, zahărul și coaja de lămâie și portocală. Amestecați până când zaharul s-a topit. Când s-a răcit terciul de mălai, puneți amestecul de brânză și albușurile bătute spumă și amestecați până la omogenizare.

Puneți compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și băgați la cuptor, la 170 °C  timp de 45-50 de minute. Serviți Alivencile moldovenești pufoase și fragede cu dulceață sau smântănă și pudrate cu zahăr pudră.

 

Dacă ți-a plăcut rețeta de Alivenci moldovenești pufoase și fragede, s-ar putea să îți placă și rețeta Mălai Dulce - Rețeta bunicii care l-a impresionat pe Papa Francisc în România

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel