Sute de angajați Amazon, prima grevă din Marea Britanie: „Până şi roboţii din depozite sunt tratați mai bine”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Sute de angajați Amazon, prima grevă din Marea Britanie: „Până şi roboţii din depozite sunt tratați mai bine”. FOTO: captură video YouTube @ The Independent
Sute de angajați Amazon, prima grevă din Marea Britanie: „Până şi roboţii din depozite sunt tratați mai bine”. FOTO: captură video YouTube @ The Independent

Angajații britanici ai companiei Amazon organizează miercuri prima grevă din Marea Britanie. Ei cer salarii mai mari și se plâng de condițiile impuse de șefi la locul de muncă. Aceştia susţin că până şi roboţii din depozite "sunt tratați mai bine", dar şi că le sunt cronometrate pauzele de mers la toaletă.

Aproximativ 300 de angajați au ieșit în stradă la depozitul Amazon din Coventry, a anunțat sindicatul GMB, potrivit Observator. Ei sunt nemulțumiți de creșterea salarială "derizorie" de 5%, relatează BBC. Muncitorii s-au plâns de condițiile "severe", susținând că sunt monitorizați în mod constant și mustrați pentru "timpii morți" care durează doar câteva minute.

Curier român din Marea Britanie, revoltat după ce nu și-a mai primit salariul: „Nu ai timp să mergi nici la toaletă!”

 

Angajaţi Amazon, cronometraţi în pauzele de toaletă

 

Doi lucrători Amazon, care sunt membri ai GMB, au declarat că roboții din depozit "sunt tratați mai bine decât noi". Darren Westwood și Garfield Hilton au povestit pentru BBC că și un drum la toaletă poate duce la întrebări din partea managerilor. "Chestia cu oprirea lucrului este că vor să știe de ce. Așa că, dacă timpul depășește câteva minute, ei pot vedea acest lucru în sistem", a precizat Hilton.

Problemele au început mai demult. Amazon a confirmat cu două săptămâni în urmă că a lansat o consultare pentru închiderea a trei depozite din Marea Britanie. 1.200 de angajaţi şi-ar putea pierde slujba, transmite CNBC. Compania ar putea închide depozitele de la Hemel Hempstead, Doncaster şi Gourock, ca parte a unei evaluări a reţelei sale, ”pentru a se asigura că se potriveşte nevoilor noastre de afaceri şi pentru a îmbunătăţi experienţa angajaţilor şi clienţilor noştri”, a declarat un purtător de cuvânt pentru CNBC.

Toţi lucrătorii vor primi oferte pentru locuri de muncă în altă parte. Compania nu a specificat unde ar putea fi locurile de muncă oferite celor 300 de angajaţi de la Gourock, în vestul Scoţiei. ”Tuturor angajaţilor afectaţi de consultările privind închiderea depozitului li se va oferi posibilitatea de a se transfera în alte facilităţi şi rămânem dedicaţi faţă de clienţii, angajaţii şi comunităţile noastre din Marea Britanie”, a spus purtătorul de cuvânt.

 

Amazon se pregăteşte pentru o recesiune economică în 2023

 

Compania intenţionează să deschidă două noi centre de livrare în Marea Britanie în următorii trei ani, în Peddimore şi Stockton-on-Tees, adăugând 2.500 de locuri de muncă. Purtătorul de cuvânt al Amazon a adăugat că închiderile depozitelor din Marea Britanie nu au făcut parte din reducerea a 18.000 de locuri de muncă, anunţată de companie săptămâna trecută.

Amazon, care are un total de 75.000 de angajaţi în Regatul Unit, încearcă să reducă o parte din expansiunea pe care a întreprins-o în perioada pandemiei de Covid-19 şi se pregăteşte pentru o recesiune economică prognozată pe scară largă în 2023. Compania a pierdut în ultimul an aproximativ 46% din valoarea sa de la bursa Nasdaq din SUA, pe fondul unei vânzări mai ample a acţiunilor tehnologice.

Steve Garelick, de la sindicatul GMB, a spus că propunerea este ”o lovitură în dinţi” pentru personal, după perioada aglomerată de vacanţă. ”Nu se poate aştepta ca lucrătorii Amazon să se ridice brusc şi să se mute la un alt centru de livrare, care poate fi la mulţi kilometri distanţă”, a spus el, acuzând firma că nu a reuşit să ofere un model de angajare stabil.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel