Suferi de insomnie? Trucuri simple care te vor ajuta să adormi

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
insomnie
insomnie

„De ce nu pot să dorm” a fost formula cel mai des căutată pe Google la nivel global în anul 2020, potrivit unei analize făcute de agenția five elements digital.

Aproximativ 20 la sută din populația lumii nu doarme suficient și aproape 50 la sută suferă de insomnie, arată datele unor studii. Sunt foarte mulți oameni care se trezesc în timpul nopții și nu mai pot adormi decât foarte greu. Medicul pneumolog Oana Deleanu, cu specializare în somnologie, a oferit câteva sfaturi pentru cei care nu pot dormi noaptea - fie că nu pot să adoarmă, fie că se trezesc de mai multe ori, au somnul fragmentat și nu mai pot adormi cu ușurință la loc.

Cel mai important lucru este să încercăm să ne lăsăm grijile deoparte atunci când vrem să dormim. Dacă ne trezim în mijlocul nopții, cel mai important lucru este să ne ridicăm din pat, să ne găsim ceva de făcut, cât mai simplu - nu ne apucăm să facem treaba de la serviciu sau să lucrăm la calculator! Nici să numărăm oile, cum se zice, nici să stăm în pat așteptând să adormim la loc, urmărind ceasul și cum minutele trec. Există niște substanțe, cum sunt valeriana, pasiflora, care de-a lungul secolelor și-au demonstrat o oarecare eficiență, însă, dacă avem probleme cu somnul, cel mai bine ar fi să apelăm la un specialist. Dacă constatăm că suntem copleșiți de griji, de anxietăți, ne simțim foarte obosiți, somnolenți, dar nu putem să dormim, adică semne de depresie e bine să apelăm la ajutor specializat, terapie cognitiv-comportamentală. 

 

Rutina, regulă de bază pentru un somn odihnitor

 

Orele regulate de mers la somn și de odihnă sunt foarte importante. Este însă un mit că ora de culcare trebuie să fie neapărat înainte de miezul nopții. În general, fiecare adoarme în funcție de bioritmul propriu, însă important este să dormim șapte-opt ore pe noapte. Foarte puține persoane se pot mulțumi, din punct de vedere al sănătății. Trebuie însă să avem un program de somn regulat, inclusiv în weekenduri, ceea ce într-adevăr este foarte dificil. 

Este foarte important să ne păstrăm o rutină a vieții, un program de somn regulat, să nu avem episoade de adormire excesive în timpul zilei decât dacă suntem bolnavi sau obosiți, atunci somnul este foarte important ca să refacem sistemul imunitar, dar în rest, regulile de igienă a somnului trebuie respectate.


[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel