Suedia restabileşte serviciul civil obligatoriu, eliminat în anul 2008. Ministru: "Experienţele din Ucraina sunt clare"

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Ulf Kristersson, premierul Suediei (Sursa: Facebook/cont oficial)
Ulf Kristersson, premierul Suediei (Sursa: Facebook/cont oficial)

Suedia restabilește serviciul civil obligatoriu, în contextul noii situații de securitate din zonă.

Suedia va restabili serviciul civil obligatoriu, eliminat în anul 2008, având în vedere degradarea situaţiei de securitate în zonă ca urmare a războiului din Ucraina, a anunţat luni premierul suedez Ulf Kristersson, potrivit agenţiei EFE, preluată de Agerpres.

Acesta a spus la o conferinţă de presă că măsura face parte din proiectul de consolidare a apărării naţionale, iar Agenţia pentru Urgenţe Civile (MSB) va primi joi sarcina de a elabora un plan, ce va fi axat iniţial pe serviciile municipale de urgenţă.

''Observăm că în prezent aceste servicii nu au dimensiunea necesară în caz de alertă sau de atac armat. Experienţele din Ucraina sunt clare când este vorba despre protejarea populaţiei civile şi a activităţii sub mare presiune a unităţilor de salvare'', a explicat la aceeaşi conferinţă de presă ministrul suedez al apărării civile, Carl-Oskar Bohlin.

Ce înseamnă "serviciul civil"

 

''Serviciul civil'' înseamnă că cetăţenii suedezi pot fi chemaţi în sprijinul autorităţilor în activităţi medicale sau ale serviciilor de urgenţă, pentru funcţionarea adecvată a acestora în caz de alertă sau de război.

Reintroducerea serviciului civil ar urma să vizeze iniţial între 1.500 şi 2.000 de persoane, care vor trebui să urmeze un program de pregătire. Un raport elaborat toamna trecute de Agenţia pentru Urgenţe Civile menţiona necesitatea pregătirii a circa 3.000 de persoane în următorii cinci ani.

Suedia a luat în ultimul deceniu mai multe măsuri de consolidare a apărării, invocând tensiunile cu Rusia în regiune, şi a restabilit în anul 2017 serviciul militar obligatoriu ce fusese suspendat şapte ani mai devreme.

Noul guvern de dreapta instalat în urmă cu trei luni şi-a manifestat de asemenea intenţia ca înainte de anul 2026 să crească bugetul apărării la 2% din PIB, conform ţintei NATO, organizaţie la care Suedia şi Finlanda au decis să adere, demers îngreunat de condiţiile puse de Turcia şi asupra cărora continuă negocierile.

În decembrie, guvernul Suediei a prevenit populaţia să se pregătescă de pene de curent.

Posibile pene de curent în Suedia

 

La mijlocul lunii decembrie, executivul de la Stockholm a prevenit populaţia şi companiile să se pregătească pentru posibile întreruperi în furnizarea de electricitate în această iarnă.

'Riscul întreruperii alimentării este real şi suedezii trebuie să se pregătească pentru asta', a declarat ministrul pentru apărare civilă, Carl-Oskar Bohlin, într-o conferinţă de presă.

'Suedia nu a mai fost niciodată în această situaţie până acum', a subliniat el.

Preţurile la energie în ţara scandinavă au explodat în acest an pe fondul temerilor că reducerea exporturilor de gaz din Rusia va duce la penurii, iar guvernul suedez a recomandat populaţiei în această lună să consume mai puţină electricitate.

Planurile de urgenţă trebuie să ia în considerare posibilitatea unor pene de curent scurte, dar şi a unora mai lungi, a spus ministrul.

'Este mai bine să fii pregătit decât să nu fii. Aceasta nu este o încercare de a fi alarmist', a adăugat el, potrivit sursei citate. 

Oficialii le recomandă oamenilor să aibă în casă un aparat de radio cu baterii, lanterne, apă îmbuteliată şi mâncare simplu de pregătit.

Compania suedeză Vattenfall a anunţat pe 2 decembrie că a amânat până pe 23 februarie repornirea reactorului nuclear Ringhals 4, aceasta fiind una din cauzele care afectează alimentarea cu energie a Suediei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel