Suedia. 'Atac aerian, pericol': Mesaj terifiant primit de oamenii aflați lângă una din cele mai importante baze ale forţelor aeriene suedeze

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Mai mulţi automobilişti din sudul Suediei au primit miercuri mesaje de avertizare cu textul 'Atac aerian, pericol', deşi nu exista nicio alarmă reală, informează AFP.

Administraţia Naţională a Transporturilor (Trafikverket) consideră că incidentul este grav, având în vedere tensiunile legate de războiul din Ucraina.

Mesajul a fost transmis prin sistemul Trafic Media Channel (TMC), care permite recepţionarea prin radio a informaţiilor rutiere pe dispozitivele de navigaţie de la bordul autovehiculelor.

Alarma falsă a fost difuzată în zona Blekinge, unde se află una din cele mai importante baze ale forţelor aeriene suedeze.

Suedia. 'Atac aerian, pericol'

 

Autorităţile au aflat despre mesaj prin intermediul jurnaliştilor, după ce mai mulţi automobilişti s-au adresat presei pentru a afla ce se întâmplă.

O purtătoare de cuvânt a Trafikverket a declarat agenţiei France Presse că este în curs o anchetă şi că deocamdată se ştie 'foarte puţin' despre originea incidentului. „Nu știm de ce s-a stins, dar investigăm în acest moment“, spune Katarina Wolffram, ofițer de presă la Trafikverket. Ea spune că nu poate fi exclus un atac din exterior.

Cu toate acestea, nu s-a pus niciodată problema unui atac, iar administrația suedeză a transporturilor investighează acum ce se află în spatele avertismentului eronat.

Mesaj terifiant primit de oamenii aflați lângă una din cele mai importante baze ale forţelor aeriene suedeze



Miercuri, avertizarea a fost transmisă și a ajuns la un număr necunoscut de automobiliști. Nici forțele armate suedeze și nici departamentul de trafic al Radioului suedez nu știau despre mesaj, dar s-a dovedit că Trafikverket a fost cea care a trimis mesajul.

AFP observă că în Suedia au loc unele din cele mai ample campanii de informare a populaţiei în caz de război; în fiecare locuinţă se distribuie broşuri cu instrucţiuni privind acţiunile necesare, deşi pe teritoriul suedez nu au mai existat războaie de peste 200 de ani.

Tradiţional neutră, Suedia a solicitat, alături de Finlanda, aderarea la NATO, după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel