SUA ar putea schimba un traficant de arme din Rusia cu doi deținuți americani

Alexandra Curtache |
Data publicării:
SUA ar putea schimba un traficant de arme din Rusia cu doi deținuți americani / Foto: Unsplash
SUA ar putea schimba un traficant de arme din Rusia cu doi deținuți americani / Foto: Unsplash

Statele Unite au făcut o "ofertă substanțială" pentru a aduce acasă doi deținuți americani din Rusia, a declarat cel mai înalt diplomat al său.

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat că va ridica problema în cadrul unei convorbiri telefonice cu ministrul rus de externe săptămâna viitoare.

 

Moscova vrea să o schimbe pe baschetbalista, Brittney Griner, cu traficantul de arme rus, Viktor Bout

 

Rapoartele din presa americană sugerează că Moscova este interesată să o schimbe pe vedeta de baschet Brittney Griner cu traficantul de arme rus condamnat Viktor Bout.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat că discuțiile sunt în curs, dar a insistat că nu s-a ajuns la niciun acord.

Peskov a declarat corespondentului BBC la Moscova, Steve Rosenberg, că a fost surprins să audă de aceste informații și a spus că nu va comenta până când "nu se va ajunge la un acord".

În ciuda afirmațiilor lui Blinken că va vorbi cu Lavrov, un purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe a declarat pentru agenția de știri de stat Tass că nu are cunoștință de nicio convorbire programată. 

Blinken și Serghei Lavrov nu au mai vorbit de când a început războiul din Ucraina. Atât Casa Albă, cât și Departamentul de Stat au refuzat miercuri să dezvăluie detalii despre acordul propus.

 

SUA speră să îl schimbe pe Bout cu Griner și cu un alt american, Paul Whelan, care a fost condamnat pentru spionaj în 2020

 

The New York Times relatează că luna trecută SUA au oferit Rusiei să o schimbe pe Bout cu dna Griner și Whelan și că președintele Joe Biden a aprobat oferta.

Un avocat al lui Bout a declarat pentru agenția de știri rusă Ria Novosti că nu poate comenta rapoartele privind un posibil schimb cu clientul său, dar că "acest lucru s-ar putea schimba în curând".

Soția lui Bout, Alla, a declarat pentru Ria Novosti că nici ea și nici soțul ei nu știau nimic despre planurile pentru un astfel de schimb de prizonieri.

Traficantul de arme, supranumit "negustorul morții", ispășește în prezent o pedeapsă de 25 de ani de închisoare în SUA, fiind acuzat că a încercat să vândă arme unui grup rebel columbian pentru a ucide americani.

 

John Kirby: "Nu ne va ajuta să îi aducem acasă dacă negociem în public"

 

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a confirmat că o ofertă a fost făcută "în urmă cu câteva săptămâni", dar a precizat că Rusia nu s-a "angajat favorabil până acum".

De asemenea, el a recunoscut că negocierile pentru a asigura eliberarea celor doi au fost "o muncă delicată" și că decizia de a face publică propunerea a fost una riscantă.

Kirby a adăugat că un oficial al Casei Albe a vorbit cu familiile Whelan și Griner înainte de anunțul lui Blinken și că vor mai vorbi din nou în următoarele 48 de ore.

Acordul ar fi prima acțiune concretă anunțată de guvernul american în ceea ce privește eliberarea baschetbalistei Brittney Griner.

 

SUA declară că atât pe Griner, cât și Whelan sunt reținuți pe nedrept de Rusia

 

Jucătoarea de 31 de ani se află în detenție din februarie, după ce oficialii aeroportului din Moscova au găsit ulei de canabis în bagajul ei, în timp ce se întorcea în SUA după ce a jucat în Rusia.

În cadrul procesului de miercuri pentru posesie de droguri, Griner a declarat că oficialii au obligat-o să semneze documente, dar "nimeni nu mi-a explicat nimic".

Ea a mai spus că nu a primit nici o explicație privind drepturile sale și nici acces la un avocat în primele ore de detenție și că a trebuit să folosească o aplicație de traducere pe telefon pentru a comunica.

Dubla medaliată cu aur la Jocurile Olimpice a pledat vinovată de acuzațiile de trafic de droguri care i se aduc, dar a negat că a încălcat legea în mod deliberat, spunând că și-a făcut bagajele în grabă.

Având în vedere că detenția sa a fost prelungită până în decembrie, procesul său lent va continua în august.

Whelan, un fost pușcaș marin american, a fost arestat la Moscova în decembrie 2018. El ispășește o pedeapsă de 16 ani de închisoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel