SUA a avertizat în privat Rusia de "consecințe catastrofale" dacă Putin va folosi arme nucleare asupra Ucrainei

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Statele Unite au avertizat în privat Rusia de consecințe "catastrofale" dacă va folosi arme nucleare în legătură cu războiul din Ucraina, au confirmat înalți oficiali americani.

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat că SUA a trimis mesaje private rușilor la `niveluri foarte înalte' că Washingtonul va 'răspunde decisiv' la orice utilizare a armelor nucleare.

 

Vladimir Putin a amenințat Occidentul cu Armaghedonul

 

Acest lucru vine după ce Vladimir Putin a amenințat Occidentul cu Armaghedonul din cauza războiului său eșuat săptămâna trecută - acuzând în mod fals NATO că plănuiește lovituri asupra Rusiei și adăugând: 'Cei care încearcă să ne șantajeze ar trebui să știe că vânturile se pot întoarce în direcția lor'.

'Am fost foarte clari cu rușii în mod public și, precum și în privat, să înceteze discuțiile libere despre armele nucleare', a declarat Blinken la New York, în marja Adunării Generale a ONU, în cadrul emisiunii '60 Minutes' a postului CBS News, în marja Adunării Generale a ONU.

'Este foarte important ca Moscova să audă de la noi și să știe de la noi că consecințele ar fi îngrozitoare. Și am spus acest lucru foarte clar', a spus Blinken.

'Orice utilizare a armelor nucleare ar avea efecte catastrofale pentru, desigur, țara care le-ar folosi, dar și pentru multe altele', conform Daily Mail.

 

Îngrijorările sunt din ce în ce mai mari că Rusia ar putea sa atace și alte țări

 

Îngrijorările sunt din ce în ce mai mari că Rusia ar putea căuta să escaladeze conflictul după ce va finaliza ceea ce Ucraina și Occidentul consideră referendumuri ilegale în părțile din Ucraina aflate sub controlul său.

Votul, care se încheie marți, a avut loc după ce mii de locuitori au fugit și a inclus imagini cu trupe rusești înarmate care merg din ușă în ușă pentru a face presiuni asupra ucrainenilor să voteze. 

Este de așteptat ca Rusia să declare rezultatele în favoarea sa, un pas care ar putea duce la anexarea teritoriului de către Moscova și i-ar oferi pretextul de a încerca să îl apere ca pe propriul teritoriu sub umbrela nucleară rusă.

 

Rusia va plăti un preț ridicat dacă va folosi arme nucleare

 

Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui Joe Biden, a precizat că Rusia va plăti un preț ridicat dacă își va pune în practică amenințările de a folosi arme nucleare în acest conflict.

'Dacă Rusia depășește această linie, vor exista consecințe catastrofale pentru Rusia. Statele Unite vor răspunde în mod decisiv', a declarat el duminică la emisiunea Meet the Press de la NBC.

Mesajul Washingtonului a fost mai detaliat în conversațiile private cu omologii lor ruși, a mai spus el, fără a detalia.

'Așadar, rușii înțeleg unde ne aflăm. Noi înțelegem unde ne aflăm. Planificăm pentru orice eventualitate', a spus el în comentarii separate pentru emisiunea This Week de la ABC. 'Și vom face tot ce este necesar pentru a descuraja Rusia să facă acest pas'.

 

Rusia și Statele Unite sunt cele mai mari puteri nucleare din lume

 

Rusia și Statele Unite sunt cele mai mari puteri nucleare din lume, dar, separat de amenințările de distrugere planetară, doctrina militară rusă permite utilizarea armelor nucleare tactice pe câmpul de luptă pentru a forța inamicul să se retragă.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov, întrebat în timpul unei conferințe de presă sâmbătă la Națiunile Unite despre comentariile lui Putin, a spus doar că doctrina Moscovei 'este un document deschis'.

Nicio țară nu a folosit arme nucleare pe câmpul de luptă, cu excepția Statelor Unite în 1945, când a distrus orașele japoneze Hiroshima și Nagasaki, ucigând peste 200.000 de persoane. Japonia imperială s-a predat câteva zile mai târziu, punând capăt celui de-al Doilea Război Mondial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel