SUA. Statuile lui Cristofor Columb, DECAPITATE şi aruncate în apă

Andreea Cosma |
Data publicării:
captura video
captura video

O statuie a lui Cristofor Columb a fost decapitată marţi seară la Boston şi o alta a fost târâtă lângă un lac în Virginia, ca urmare a mişcării anti-rasiste relansate în Statele Unite după moartea lui George Floyd, informează AFP.

În Boston, o anchetă este în curs de desfăşurare, dar în acest stadiu nu au fost făcute arestări, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al poliţiei locale.

Statuia ridicată în onoarea exploratorului italian era amplasată în parcul Cristofor Columb, în inima acestui oraş din New England. Statuia mai fusese vandalizată, imaginea lui Cristofor Columb fiind contestată în Statele Unite de câţiva ani.

Navigatorul genovez, prezentat mult timp drept "descoperitorul Americii", este considerat acum ca fiind una din figurile genocidului amerindienilor, şi indigenilor în general, fiind contestat în aceeaşi măsură ca stăpânii de sclavi sau generalii confederaţi din timpul războiului civil american.

Zeci de oraşe americane au înlocuit sărbătorirea Zilei lui Columb din octombrie - care a devenit sărbătoare federală în 1937 - cu o zi în amintirea "popoarelor indigene". Această schimbare nu a avut loc însă în Boston sau New York, unde trăiesc comunităţi puternice de origine italiană.

"Cred că este bine să valorificăm" valul de proteste împotriva rasismului care zguduie în prezent ţara, a declarat miercuri pentru AFP o persoană care făcea jogging şi a trecut pe lângă monumentul deteriorat din Boston. "La fel ca negrii din această ţară şi indigenii au fost maltrataţi. Această mişcare este puternică şi (decapitarea) este foarte simbolică".
O altă statuie a exploratorului a fost înlăturată marţi seară în Richmond, Virginia şi târâtă lângă un lac.

Guvernatorul statului Virginia, unde s-au instalat primii colonişti englezi şi care a devenit ulterior centrul Americii sclavagiste, a spus săptămâna trecută că vor să înlăture rapid o altă statuie din oraş, cea a comandantului-şef al armatei sudiste, generalul Robert E. Lee.

Primarul oraşului Boston, Martin Walsh, a declarat că statuia va fi înlăturată, în aşteptarea unei decizii finale în privinţa sorţii acesteia, potrivit presei locale.

Această mişcare socială care atacă simbolurile unui trecut sclavagist şi rasist afectează şi alte ţări, în special Marea Britanie şi Belgia, unde statuile unor figuri coloniale au fost atacate în ultimele zile. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel