Conform unui nou studiu realizat de Universitatea din Zurich ce mâncăm influențează direct îmbătrânirea sistemului cardiovascular.
Mai exact, cercetătorii de la UZH au descoperit că anumite bacterii intestinale provoacă îmbătrânirea mai rapidă a vaselor de sânge. Fibrele și alimentele, care au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, stimulează propria fântână a tinereții, a explicat, într-un comunicat de presă, Universitatea din Zurich, preluat de swissinfo.ch.
Consumul de alimente și băuturi bogate în fenilalanină, cum sunt carnea roșie, produsele lactate și anumiți îndulcitori artificiali trebuie limitat, se arată în studiu. Cercetătorii de la UZH au ajuns la această concluzie după ce au studiat compoziția microbiomului care se modifică odată cu vârsta și acest lucru afectează sistemul cardiovascular.
Și revista Nature Aging a publicat un studiu în care se arătă că produsul de degradare al aminoacidului fenilalanina, cunoscutul acidul fenilacetic, se acumulează cu înaintarea în vârstă. Acesta duce la îmbătrânirea celulelor care căptușesc interiorul vaselor de sânge, adică a celulelor endoteliale, și vasele devin din ce în ce mai rigide fiindu-le afectată funcția.
În timpul studiului, s-a observat că acidul fenilacetic favorizează îmbătrânirea vasculară și s-a descoperit cine este responsabil din intestin pentru aceasta, mai exact bacteria Clostridium sp. ASF356, care are capacitatea de a transforma fenilalanina în acid fenilacetic.
În cadrul aceluiași studiu, cercetătorii au descoperit și substanțe din intestin care sunt benefice pentru sănătatea vaselor de sânge: acizii grași cu lanț scurt, cunoscuți sub numele de acetat, care acționează ca o fântână internă a tinereții pentru vasele de sânge.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News