Sri Lanka: Şeful statului a decretat stare de urgenţă în faţa manifestaţiilor guvernamentale

Elena Didila |
Data publicării:

Preşedintele srilankez Gotabaya Rajapaksa a decretat vineri stare de urgenţă pentru a doua oară în cinci săptămâni, acordând puteri extinse forţelor de securitate pentru a răspunde manifestaţiilor antiguvernamentale.

Un purtător de cuvânt al preşedinţiei a explicat că şeful statului a luat această măsură pentru a "menţine ordinea publică", în urma grevei generale organizate vineri de sindicate, care cer demisia preşedintelui şi premierului, pe fondul agravării crizei economice, potrivit Agerpres.

Ţara insulară cu 22 milioane de locuitori suferă de mai multă vreme de tăieri de electricitate, penurii de combustibili, alimente şi medicamente, declanşate de un declin accentuat al rezervelor valutare care a blocat importurile de produse esenţiale şi a scos mii de oameni în stradă.

Managementul economic defectuos al guvernelor succesive a erodat finanţele publice ale ţării, dar situaţia s-a înrăutăţit în urma reducerilor considerabile de taxe aplicate de administraţia Rajapaksa după preluarea puterii în 2019.

Sectoare cruciale ale economiei, în special turismul, au fost lovite de pandemia de COVID-19, iar guvernul a întârziat să ceară asistenţă din partea. 

Preşedintele srilankez Gotabaya Rajapaksa invită opoziţia să se alăture unui guvern de uniune, pe fondul manifestaţiilor şi agravării crizei economice

Preşedintele srilankez Gotabaya Rajapaksa a invitat luni opoziţia să se alăture unui guvern de uniune şi să abordeze criza economică ce se agravează, în timp ce manifestaţiile care îi cer demisia s-au extins în toată insula, relatează France Presse.

Douăzeci şi şase de miniştri, cu excepţia preşedintelui şi a fratelui său mai mare, prim-ministrul Mahinda Rajapaksa, şi-au prezentat scrisorile de demisie la o întâlnire ce a avut loc duminică noapte.

"Preşedintele invită toate partidele politice din Parlament să accepte posturi ministeriale şi să se alăture efortului de a găsi soluţii la criza naţională", a declarat biroul lui Gotabaya Rajapaksa într-un comunicat.

 

Ţara cu 22 de milioane de locuitori suferă de penurie de bunuri esenţiale

 

Guvernul, care a recunoscut că este cea mai gravă criză economică de la independenţa faţă de Marea Britanie în 1948, a cerut ajutor de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), dar negocierile ar putea dura până la sfârşitul anului.

Armata şi poliţia au fost plasate în stare de alertă maximă, în vreme ce o restricţie de circulaţie de 36 de ore s-a încheiat luni în zori, în ciuda rapoartelor serviciilor de informaţii care avertizau despre noi tulburări scrie știripesurse.ro.

"Potrivit indiciilor noastre, ne putem aştepta la noi manifestaţii", a declarat pentru AFP un înalt responsabil al securităţii, reafirmând că armata a fost împuternicită să reţină suspecţii în temeiul stării de urgenţă declarate vineri.

 

 

Rajapaksa a impus starea de urgenţă  a doua zi după o tentativă de asalt asupra reşedinţei sale

 

Pe tot parcursul serii de duminică, sute de persoane au manifestat paşnic în mai multe oraşe ale insulei pentru a denunţa gestionarea crizei de către preşedintele Rajapaksa.

Restricţia de circulaţie de duminică a împiedicat organizarea de proteste mai mari datorită blocării reţelelor sociale Twitter, Facebook, Whatsapp, YouTube şi Instagram, denunţată de principala alianţă de opoziţie, Samagi Jana Balawegaya (SJB).

 

Cenzura reţelelor sociale a fost ridicată mai târziu în cursul zilei după ce Comisia pentru Drepturile Omului a decis că este ilegală.

Militanţii au avertizat că luni vor avea loc proteste mai mari în mai multe oraşe cheie pentru a cere demisia preşedintelui Rajapaksa şi a clanului său.

Deciziile politice proaste au agravat problemele, potrivit economiştilor. Reduceri greşite de taxe chiar înainte de pandemie au lipsit statul de venituri şi au adâncit datoria.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel