Spaniolii vor plăti mai puțin pentru energia electrică: Guvernul reduce TVA-ul la 5%

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:

Guvernul spaniol a anunțat că va reduce TVA-ul la energie electrică la 5%, în încercarea de a proteja familiile vulnerabile în fața scumpirilor. 

Pedro Sánchez a anunțat că guvernul pe care-l conduce va reduce TVA-ul la energie electrică de la 10% la 5%. Premierul și-a motivat decizia prin obiectivul declarat de a proteja familiile cele mai vulnerabile din Spania. Cel mai probabil, măsura va fi aprobată în ședința extraordinară a Consiliului de Miniștri care a fost convocată pentru sâmbăta viitoare, potrivit publicației Antena3.com.

Prețurile la energie au crescut accelerat în Spania

 

Pedro Sanchez a explicat că este un răspuns la creșterea accelerată a prețului la energie electrică și la gaze naturale. Măsura va fi inclusă în decretul regal cu măsuri de atenuare a consecințelor războiului din Ucraina.

Decretul urmează să fie aprobat în Consiliul extraordinar de miniștri care se va desfășura sâmbătă. 

Pedro Sánchez a făcut anunțul după ce purtătorul de cuvânt al ERC, Gabriel Rufián, l-a avertizat că „prețurile mari” ar putea „distruge” încrederea în Executiv și ar putea destabiliza majoritatea de stânga care îl susține în Parlament.

„Facem două lucruri, unul la nivel european, să ajungem la un acord pentru a avea acea „ excepție iberică” și să putem interveni cu un plafon la prețul gazului și, în al doilea rând, să punem în aplicare măsuri de la Guvern pentru a proteja familiile si companiile. În acest sens, acum un an am redus TVA la energie electrica de la 21% la 10% si vreau să vă anunț astăzi că în Consiliul de Miniștri de sâmbăta viitoare vom reduce TVA la energie electrică de la 10 % până la 5%. Vom proteja familiile din țara noastră", a spus Pedro Sanchez.

Prețul energiei electrice în Germania pentru consumatorii casnici va scădea de la 01 iulie

 

Anunțul lui Pedro Sanchez vine la doar trei zile după ce o măsură similară a fost adoptată și în Germania.

Astfel, începând cu 1 iulie 2022, Germania elimină suprataxa EEG de pe factura de energie electrică. Pentru mulți consumatori și analiști, întrebarea principală astăzi este dacă într-adevăr se va ieftini electricitatea sau măsura nu este suficientă.

 

Suprataxa EEG, plătită de toți consumatorii de energie electrică

 

În luna aprilie, Bundestag-ul german a aprobat eliminarea suprataxei EEG de pe factura de energie electrică. Oliver Krischer (Verzi), secretar de stat în Ministerul Economiei, a vorbit despre cea mai mare reducere a prețurilor la energie electrică pentru cetățenii germani din ultimele decenii. Până în prezent, taxele colectate în temeiul Legii surselor de energie regenerabilă (EEG) au permis finanțarea extinderii centralelor care produc energie electrică verde.

Suprataxa EEG a fost până acum plătită de toți consumatorii de energie electrică, fiind de 3,72 cenți pe kilowatt oră. Începând cu 1 iulie, această taxă va scădea la zero, potrivit publicației InFranken.de.

 

Eliminarea EEG este temporară

 

Suprataxa EEG a fost deja redusă la începutul anului datorită subvențiilor de la bugetul federal. Eliminarea suprataxei, care va intra în vigoare în curând, va fi inițial temporară. Va fi eliminată definitiv numai în ianuarie 2023.

Mulți furnizori de energie electrică au anunțat deja că vor transfera reducerile în facturile consumatorilor.

De exemplu, furnizorul de energie electrică N-Ergie de la Nürnberg și-a anunțat intenția de a-și reduce prețul la energie electrică cu 4,43 cenți (brut) pe kilowatt oră începând cu 1 iulie 2022. Un calcul sumar arată că o gospodărie de trei persoane cu un consum anual de aproximativ 3.500 kWh poate economisi astfel 12,93 euro pe lună.

 

Eliminarea suprataxei EEG face parte dintr-un pachet de măsuri

 

Eliminarea suprataxei EEG face parte din pachetele de ajutor prin care guvernul federal speră să reducă povară financiară a gospodăriilor, având în vedere creșterea rapidă a prețurilor la energie. Aceasta include, printre altele, un preț forfetar pentru energie și un bonus pentru beneficiarii serviciilor.

Ministrul Economiei Robert Habeck (Verzii) a numit reducerea la zero a suprataxelor în „faza actuală de preț ridicat” o ușurare importantă și urgentă pentru consumatori și mulți clienți comerciali. În viitor, Habeck intenționează să ofere mai mult sprijin pentru construcția de sisteme fotovoltaice ca înlocuitor pentru suprataxa EEG care nu se va mai aplica. 

 

-------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel