Spania. Record pentru acest deceniu: vânzările și achizițiile de locuințe de către străini reprezintă 16% din total

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Cumpărătorii străini au reprezentat 15,9% din toate vânzările și achizițiile de proprietăți din Spania în al treilea trimestru al anului 2022, potrivit celui mai recent raport al pisos.com de la Asociația Spaniolă a Registratorilor de Proprietăți.

După doi ani de incertitudine pe piața imobiliară din cauza crizei din domeniul sănătății, aceasta este cea mai mare cifră din ultimii zece ani și o dovadă a redresării sectorului.

Ponderea cumpărătorilor străini în Spania urmează, de asemenea, această tendință de creștere, depășind procentul de 14,6% înregistrat în trimestrul precedent.

Directorul de cercetare și purtătorul de cuvânt al pisos.com, Ferran Font, a subliniat că această participare străină (care a acumulat acum nouă luni consecutive de creșteri) este deosebit de relevantă în "momente ca cele actuale, în care volatilitatea și incertitudinea sunt la tot pasul".

 

Care sunt regiunile preferate din Spania

 

Regiunile preferate de cumpărătorii străini sunt Insulele Baleare și Insulele Canare, unde proprietățile deținute de alți spanioli reprezintă peste 30% din total. Comunitatea Valenciană (28,3%), Regiunea Murcia (23,4%) și Andaluzia (17,8%) sunt următoarele regiuni cele mai populare pentru cumpărătorii străini.

În ceea ce privește profilul investitorului, populația britanică este cea care a cumpărat cele mai multe locuințe în Spania în al treilea trimestru din 2022, 9,3% din total, urmată de cea germană, franceză și română.

Font indică "climatul privilegiat de pe coasta spaniolă" și nivelul prețurilor, "care este încă mult sub cel al altor țări din Uniunea Europeană", ca fiind principalele atracții pentru vânzările de proprietăți străine în Spania.

 

Portalurile imobiliare preconizează o scădere a vânzărilor în următoarele trimestre

 

]ns[, portalurile imobiliare preconizează o scădere a vânzărilor și achizițiilor în următoarele trimestre, atunci când începe să se reflecte creșterea ratelor de dobândă de către Banca Centrală Europeană (BCE), care nu se regăsește încă în datele publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INE).

Vânzarea și cumpărarea de locuințe a crescut cu 11,4% în octombrie anul trecut față de aceeași lună din 2021, până la 51.615 operațiuni, cea mai mare cifră pentru un octombrie din 2007, când a depășit 58.500 de vânzări și achiziții, potrivit INE.

"Este de netăgăduit că până la sfârșitul verii anului 2022 sectorul a cunoscut un volum extraordinar de mare de operațiuni, întrucât va încheia anul peste 600.000 de locuințe vândute", adaugă el într-un comunicat.

Idealista preconizează că impactul măsurilor BCE va începe să se vadă în statisticile din noiembrie și, mai ales, în cele din decembrie.

"Scenariul cel mai probabil este că vom asista la o reducere a tranzacțiilor care va continua în următoarele trimestre, până când vom ajunge la un nivel de aproximativ 500.000 de tranzacții încheiate într-un an", spune Iñareta, conform Forbes.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel